Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanca počas protestu udrela ochranka dáždnikom po hlave

Normana napadla čínska ochranka Zobraziť galériu (3)
Normana napadla čínska ochranka

WELINGTON - Novozélandského poslanca dnes napadla ochranka čínskeho vicepremiéra, keď pri návšteve čínskeho činiteľa mával vlajkou Tibetu a hlasno volal po demokracii pre krajinu, ktorú Čína od 50. rokov okupuje. Novozélandský premiér John Key poslancovo právo na protest podľa agentúry AP podporil a predseda parlamentu požiadal o prešetrenie incidentu. Čínska strana incident nekomentovala.

Incident sa podľa agentúry AP stal na schodoch parlamentu v novozélandskej metropole Welligton, kam Si Ťin-pching prišiel na stretnutie s tamojšími politikmi, tvrdí poslanec za stranu zelených Russel Norman. Tam ho údajne pri proteste taktiež obklopili Siovi strážcovia.

"Čínska ochranka ma vystrkala z cesty, potom som dostal dáždnikom po hlave, vzali mi vlajku z rúk a šliapli na ňu," povedal podľa AP Norman. Polícii sa potom sťažoval na to, ako sa s ním zaobchádzalo, a požiadal o zadržanie príslušných čínskych strážcov.

"Myslím, že je dosť hrubé, keď môže čínska ochranka v našej krajine strkať a napádať zvoleného člena parlamentu len preto, že sa u nás staviame za demokraciu," povedal Norman po incidente.

Podobný protest iného poslanca zažil Nový Zéland už v roku 2005 pri návšteve predsedu čínskeho zákonodarného zhromaždenia Wu Pang-kua. Čínska ochranka vtedy požiadala novozélandskú políciu, aby muža odviedla ďalej a zobrala mu tibetskú vlajku.

Násilné protesty sprevádzali aj minuloročnú návštevu čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku. Demonštráciu mimovládnych organizácií vtedy podľa svedkov napadli aj členovia čínskej delegácie, keď chceli aktivisti rozvinúť transparenty s heslami kritizujúcimi porušovanie ľudských práv v Číne.

Čínskeho vicepremiéra na trojdňovej návšteve na Novom Zélande sprevádza početná skupina podnikateľov. V sobotu by delegácia mala odcestovať do Austrálie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu