Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok na centrálnu banku: 25 mŕtvych a 45 zranených

Výbuch spôsobilo niekoľko náloží umiestnených v blízkosti banky
Výbuch spôsobilo niekoľko náloží umiestnených v blízkosti banky

BAGDAD - Najmenej 24 ľudí včera v irackej metropole zabila a ďalších 45 zranila séria výbuchov v blízkosti centrálnej banky. Vzápätí sa strhla prestrelka medzi útočníkmi a bezpečnostnými silami, oznámila agentúra Reuters. Stalo sa tak pred dnešným iniciujúcim zasadnutím nového parlamentu.

Najmenej jedna, ale možno až štyri nálože vybuchli v blízkosti irackej hlavnej banky v čase, keď jej zamestnanci odchádzali z práce; zasiahnutý bol aj generátor, ktorý sa ocitol v plameňoch.

Pri banke potom došlo ku stretu bezpečnostnej stráže a ozbrojencov, ktorí sa podľa Reuters snažili preniknúť do bankového trezoru. Zatiaľ nie je jasné, či sa chceli útočníci zmocniť finančných rezerv z banky v podobe irackých dinárov a amerických dolárov, alebo či bolo ich cieľom len napáchať škody, povedal hovorca bezpečnostných síl v Bagdade generál Kásim Musáví.

Útočníkom sa do hlavného objektu banky vniknúť nepodarilo, dostali sa však na strechy susedných budov v komplexe. Podľa miestnej televíznej stanice ich nakoniec vojaci s policajtmi všetkých zabili.

V uplynulých týždňoch došlo v Iraku k nárastu ozbrojených lúpeží a útokov. Kým vlani násilie v Iraku zoslablo, teraz sa sunitskí radikáli pravdepodobne snažia využiť politické napätie, ktoré vzniklo po marcových voľbách bez jasného víťaza. Očakáva sa, že zložité rokovania o vytvorení novej vlády potrvajú ešte niekoľko týždňov, možno mesiacov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu