Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nemecká a rakúska tlač: "Tigrica spod Tatier" a nový štýl politiky

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BERLÍN/VIEDEŇ - Vzdelanosť a nekonfrontačný štýl pravdepodobnej budúcej slovenskej premiérky Ivety Radičovej zaujali nemeckú tlač po víkendových parlamentných voľbách na Slovensku. Podľa ich výsledkov zatiaľ opozičnej aliancie strán pravého stredu na čele s Radičovej Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou-demokratickou stranou (SDKÚ-DS) pravdepodobne znemožnia šéfovi víťazného Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD) Robertovi Ficovi znovu zostaviť vládu.

Rakúske denníky Der Standard a Die Presse vyzdvihujú neúspech pravicovo populistických a nacionalistických strán. Rozchádzajú sa však v pohľade na to, či má Fico šancu vytvoriť kabinet.

Nemecký ľavicovo orientovaný denník Frankfurter Rundschau svoj článok o slovenských voľbách nazval "Tigrica spod Tatier". Tak označuje pravdepodobnú budúcu slovenskú premiérku, ktorej strana údajne vďaka niekdajším reformám urobila zo Slovenska hospodárskeho tigra.

To, že sa Radičová pravdepodobne stane premiérkou, označuje denník za malú senzáciu. "V regióne je prvou ženou, ktorá obsadí tak vysokú funkciu, a politicky znamená jej voľba radikálne novú orientáciu Slovenska. Po tom, čo bol pri moci štyri roky ľavicový populista Robert Fico, by teraz Radičová so svojimi koaličnými partnermi mohla zaveliť k ekonomicky liberálnemu kurzu," napísal denník.

Radičová podľa Frankfurter Rundschau stelesňuje "nový typ politika v strednej Európe". "To, že sa nedala na politiku kvôli kariére a že nie je zapletená do starých mocenských štruktúr, na nej mnoho Slovákov vysoko oceňuje," dodal denník. Upozorňuje, že Radičová stojí pred dvomi výzvami. Jednak sľúbila, že Slovensko privedie späť k bývalému hospodárskemu rastu, a tiež údajne vie, že tentoraz musí brať viac ohľadu na sociálne slabých.

Takmer výlučne sa vo svojom príspevku k slovenským voľbám venuje osobnosti Radičovej nemecký bulvárny denník Bild. "Je blond, je chytrá a na Slovensku je malou senzáciou: Iveta Radičová (53) by sa mohla stať prvou ženou na čele vlády!" napísal denník, ktorý tvrdí, že vzorom Radičovej je nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Bild prináša podrobný životopis možnej budúcej šéfky slovenskej vlády a vyzdvihuje najmä jej pobyty na univerzitách v zahraničí. Zdôrazňuje tiež, že Radičová sľúbila vniesť do slovenskej politiky ovládanej predovšetkým mužmi zdvorilosť a kultivovanosť.

Rakúsky liberálny denník Die Presse píše, že Fico je síce stále najpopulárnejším politikom na Slovensku, ale nie dosť populárnym na to, aby tým dokázal kompenzovať chýbajúci koaličný potenciál. Doterajších i potencionálnych koaličných partnerov Fico "zruinoval" tým, že v spore so susedným Maďarskom používal nacionalistické tóny, domnieva sa Die Presse. Skutočnou senzáciou volieb je pritom podľa denníka debakel ako slovenských, tak aj maďarských pravicových populistov a nacionalistov.

Konkurenčný denník si takisto všíma hlavne neúspechu nacionalistov. Symbolicky významný je potom koniec Mečiarovho Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS), ktoré sa do parlamentu nedostalo. Úspech "medzietnickej" strany Most-Híd Der Standard interpretuje ako jasné odmietnutie slovensko-maďarskej konfrontácie.

Zatiaľ čo podľa Die Presse sa Ficovi sotva podarí s pomocou sľubov lukratívnych postov pretiahnuť niektorú zo strán súperiaceho tábora, podľa Standardu má jeho Smer šancu znovu prevziať vládnu zodpovednosť v prípade, že ho aspoň nepriamo podporí konzervatívne Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

"Ako partner Smeru by možno KDH mohlo získať viac ako v koalícii pravého stredu, v ktorej je až treťou najsilnejšou stranou," myslí si Der Standard. Pripomína, že i v minulom legislatívnom období kresťanskí demokrati niekoľkokrát opustili opozičný protificovský kurz a hlasovali s vládou.

Koalícia pravého stredu je naviac veľmi nesúrodá. Kým napríklad KDH odmieta Lisabonskú zmluvu o reforme Európskej únie ako útok na kresťanské hodnoty, chce neoliberálna Sloboda a Solidarita (SaS) obmedziť vplyv cirkvi, dodáva Die Presse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu