Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V USA opäť popravné čaty, vrahovi dali na srdce terč

Ronnie Lee Gardner
Ronnie Lee Gardner

SALT LAKE CITY - V americkom štáte Utah v piatok zastrelila popravná čata vraha Ronnie Lee Gardnera (†49). Tento spôsob popravy v USA nepoužili najmenej 14 rokov a mnohí ho kritizujú ako zastaraný, uviedla agentúra AP.

Poprava bola o 2:00 miestneho času (8:00 SELČ). Gardner počas nej sedel v kresle so zakrytou tvárou a s terčom na hrudi a to na mieste, kde mal srdce. Miesto určili po vyšetrení so stetoskopom. Popravu vykonala päťčlenná popravčia čata, ktorá vystrelila zároveň. V jednej zbrani bol ale slepý náboj. To by podľa DPA malo zabrániť členom popravčej čaty vo výčitkách svedomia, pretože takto môžu dúfať, že v práve ich zbrani bol slepý náboj.

Gardner sa stal tretím na smrť odsúdeným, ktorého zastrelili od roku 1976, kedy najvyšší súd obnovil trest smrti. Hoci Utah v roku 2004 upravil zákon o poprave, ktorý odporúča usmrtenie injekciou, deväť odsúdených na smrť pred týmto dátumom vrátane Gardnera si naďalej mohlo a môže vybrať namiesto vpichu popravnú čatu.

Odvolací súd v Denveri vo štvrtok odmietol Gardnerovu žiadosť o odklad popravy. Niekoľko hodín potom zamietol žiadosť o dočasný odklad tiež utažský guvernér Gary Herbert.

Gardner bol odsúdený na smrť v roku 1985 za vraždu obhajcu Michaela Burdella, ktorého zastrelil počas pokusu o útek v súdnej sieni. Pred súdom sa vtedy zodpovedal za vraždu barmana, ktorého zabil o rok skôr.

Úrady podľa AP evidujú prvý Gardnerov záznam, keď mal len dva roky a sám sa plienkach túlal po ulici. Ako šesťročný sa stal závislým na čuchaní benzínu a lepidiel, v desiatich potom na LSD a heroíne. V stredu mal telefonicky vystúpiť v relácii Larryho Kinga na spravodajskej stanici CNN, ale väznica nakoniec jeho účasť zamietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu