Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vrah čakal na smrť rekordných 32 rokov

David Powell
David Powell

HUNTSVILLE - V americkom štáte Texas v noci na stredu popravili vraha Davida Powella (†55), ktorý 32 rokov čakal na najvyšší trest. Je to najdlhší čas, aký kedy odsúdenec v Texase strávil v cele smrti, uviedla agentúra AP.

Powella odsúdili ma smrť v roku 1978 za vraždu texaského policajta. Rozsudok dvakrát zrušili kvôli procesným chybám, v rokoch 1991 a 1999 ho ale súdy zakaždým obnovili. Powellovi právnici sa pokúsili vykonaniu trestu ešte zabrániť. V utorok požiadali americký najvyšší súd o prehodnotenie prípadu s poukázaním na dobré správanie sa odsúdeného, sudcovia sa odmietli žiadosťou zaoberať.

Niektorí právnici v minulosti kritizovali dlhé čakanie odsúdeného na smrť. Sudca najvyššieho súdu John Paul Stevens, ktorý na konci júna odchádza z funkcie, označil podobný prístup za kruté zaobchádzanie. Väzni odsúdení na smrť čakajú na popravu v izolácii v cele, ktorá ma len deväť metrov štvorcových a nemajú povolené návštevy.

Powell čakal na popravu najdlhšie zo všetkých odsúdených v Texase. Tak dlhý čas medzi vynesením rozsudku a jeho vykonaním nie je v USA obvyklý, podobné prípady sa ale už v minulosti stali. Vo štáte Alabama v máji popravili šesťdesiattriročného väzňa, ktorý tiež čakal na smrť 32 rokov. Najdlhšiu dobu strávil v cele smrti odsúdený muž v Georgii, ktorého v roku 2008 popravili 33 rokov po vynesení rozsudku.

Spojené štáty patria medzi 58 krajín sveta, ktoré vykonávajú trest smrti. Spoločne s Japonskom sú jedinou vyspelou krajinou, ktorá tento trest využíva. Väčšina amerických popráv sa uskutoční v Texase. Powell bol už trinástym väzňom popraveným v tomto štáte od začiatku roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu