Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Popravili vraha, ktorý chcel oddialiť smrť kvôli svojim liekom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LUCASVILLE - V americkom štáte Ohio bol dnes popravený Michael Beuk (48) za vraždu, ktorú spáchal v roku 1983. Beuk sa snažil popravu odvrátiť poukazovaním na to, že by podávaný jed mohol mať vedľajšie účinky v kombinácii s liekmi, ktoré odsúdený pravidelne berie.

Odvolanie ale v stredu zamietol americký najvyšší súd, uviedla agentúra AP. Beuk v roku 1983 stopoval v Ohiu a muža, ktorý mu zastavil, zastrelil. O niekoľko dní potom podobným spôsobom napadol iných dvoch vodičov, ktorí síce útok prežili, jeden z nich ale zostal až do smrti ochrnutý. Vrah napadol všetkých troch mužov kvôli peniazom.

Pred súdom vypovedal, že sa snažil získať 2500 dolárov na zaplatenie advokáta, ktorý by ho obhajoval v staršom prípade, kde čelil obvineniu z pašovania drog. Beuk sa do poslednej chvíle snažil vykonanie popravy zmariť. V odvolaní na najvyšší súd tvrdil, že by vykonávanie trestu mohlo porušiť jeho ústavné práva, ktoré vylučujú kruté zaobchádzanie.

Lieky, ktoré dlhodobo bral, by vraj mohli v kombinácii so smrtiacou injekciou vyvolať kŕče a vracanie. Súd však jeho odvolanie zamietol a podľa lekárov dnešné popravu žiadne vedľajšie účinky liekov nezodpovedal žiadnemu.

Spojené štáty sú okrem Japonska jedinou vyspelou priemyselnou krajinou, ktorá stále vykonáva trest smrti. USA naviac aj cez klesajúci trend patria medzi krajiny s najvyšším počtom popravených na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu