Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Novinárka odchádza z Bieleho domu pre slová o Židoch

Helen Thomasová
Helen Thomasová

WASHINGTON – Služobne najstaršia spravodajkyňa v Bielom dome, novinárska legenda Helen Thomasová (89) po takmer 50 rokoch opúšťa sídlo amerických prezidentov. Veteránka, ktorá v Bielom dome zažila desať prezidentov a na tlačových konferenciách tradične sedávala v prvom rade, doplatila na svoje slová o Izraeli z konca mája.

Okrem iného povedala, že Židia by mali opustiť Palestínu a vrátiť sa do Nemecka a Poľska. Neskôr sa za svoje vyhlásenia ospravedlnila, v pondelok ale oznámila, že odchádza do dôchodku.

Thomasová pred dvoma týždňami na záhradnej slávnosti v Bielom dome označila Izraelčanov za okupantov. „Povedzte im, nech sakra vypadnú z Palestíny. Nezabúdajte na to, že títo ľudia (Palestínčania) čelia okupácii a je to ich krajina. ... (Židia) by sa mali vrátiť domov, do Poľska, do Nemecka, do Ameriky a inde," odpovedala Thomasová na otázku, či by sa nejako chcela vyjadriť k Izraelu. Nahrávka s jej výrokmi sa dostala na internet a vyvolala značné pobúrenie. Hovorca amerického prezidenta Baracka Obamu Robert Gibbs pred novinármi Thomasovú kritizoval. Jej poznámky prednesené 27. mája na oslave židovského odkazu v Bielom dome označil za urážlivé a trestuhodné. „Samozrejme, že ako predpokladám, neodrážajú názor väčšiny ľudí tu, a rozhodne nie administratívy," uviedol hovorca.

Od novinárky sa dištancovala aj asociácia spravodajcov z Bieleho domu. Krátko pred jej rezignáciou uviedla, že zvažuje, že Thomasovú pripraví o čestné miesto v prvom rade na tlačových konferenciách v Bielom dome.

Thomasová sa za svoje vyjadrenie ospravedlnila a vyjadrila nad ním poľutovanie. „(Moje výroky) neodrážajú moju úprimnú vieru, že mier zavládne na Blízkom východe len vtedy, keď všetky strany pochopia potrebu vzájomného rešpektu a tolerancie. Azda ten deň príde čoskoro,“ napísala na svojich internetových stránkach. Rozruch, ktorý sa v Spojených štátoch okolo jej slov strhol, tým ale neupokojila.

Bývalý hovorca prezidenta Georgea Busha Ari Fleischer napríklad uviedol, že by Thomasová mala opustiť spoločnosť Hearst Newspapers, pre ktorú v posledných rokoch pracovala ako autorka stĺpčekov. „Mala by prísť o prácu. Ako Žida a niekoho, kto s ňou pracoval a mal ju rád, ma to poburuje," uviedol Fleischer.

Thomasová sa stala spravodajkyňou z Bieleho domu v novembri 1961 za prezidenta Johna F. Kennedyho. Pracovala pre agentúru UPI, v ktorej strávila 57 rokov. Postupne v Bielom dome získala výsadné postavenie. Svojho zamestnávateľa opustila v roku 2000, keď agentúru kúpil kórejský reverend Sun Myung Moon. Až do súčasnosti pracovala pre Hearstov mediálny koncern. Na pondelňajšej tlačovej konferencii ale už miesto doyenky washingtonského novinárskeho zboru zostalo neobsadené.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu