Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Biely dom chce za únik ropy 69 miliónov

Požiar ropnej plošiny v Mexickom zálive.
Požiar ropnej plošiny v Mexickom zálive.

WASHINGTON - Biely dom vystavil spoločnosti BP prvý účet za náklady spojené s únikom ropy z jej poškodeného vrtu v Mexickom zálive. Od firmy žiada 69 miliónov dolárov. Americká administratíva zároveň uviedla, že účty ťažobnej spoločnosti a ďalším firmám zodpovedným za ekologickú katastrofu chce posielať pravidelne.

„BP je ako zodpovedná strana finančne zodpovedná za všetky náklady spojené s reakciou na únik ropy vrátane snahy o jej zastavenie, redukciu ropnej škvrny, ochranu pobrežia a zmiernenie škôd, ale aj dlhodobého nápravného úsilia," uviedol Biely dom. Ropa do Mexického zálivu uniká už 45 dní.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu v poslednom čase po kritike, že situáciu okolo úniku ropy nezvláda, zvýšila svoju aktivitu. Biely dom tak napríklad oznámil, že sa prezident v piatok po týždni opäť vydá do postihnutých miest, aby sa oboznámil s aktuálnym stavom záchranných prác.

Spoločnosť BP zatiaľ zaplatila za pokusy o obmedzenie úniku ropy asi miliardu dolárov. Podľa analytikov denníka Financial Times ale celková suma na likvidáciu znečistenia, odškodné a pokuty vystúpi k 20 miliardám dolárov. Očakáva sa, že úplne sa únik podarí zastaviť až v auguste, kedy by BP mala dokončiť pomocné vrty, ktoré by mali znížiť tlak v ložisku.

„Našou úlohou je zadržať ropu a nakoniec odstrániť únik. Zo všetkého najdôležitejšie ale je vyčistiť všetku ropu, ochrániť pobrežie a tam, kde ho ropa zasiahla, uviesť do pôvodného stavu," uviedol dnes šéf spoločnosti Tony Hayward. BP sa vraj bude snažiť vrátiť miestnym obyvateľom ich živobytie a spôsob života a neodíde, kým neuspeje.

Firma kvôli doterajším neúspechom pri riešení úniku, ktorý už označili za najhoršiu ekologickú katastrofu v dejinách USA, čelí výraznému poklesu svojich akcií, ktoré sa za šesť týždňov od katastrofy prepadli o viac ako tretinu. Rovnako tak je aj pod tlakom Bieleho domu, ktorý pre zmenu kvôli neutešenej situácii v Mexickom zálive čoraz viac kritizuje verejnosť. BP od stredy začala v Spojených štátoch kampaň, kde sľubuje, že všetko dá do poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu