Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Visla stále hrozí, Varšava čaká veľkú vodu

Povodne v poľskom meste Jaslo
Povodne v poľskom meste Jaslo (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Povodňová situácia v Poľsku je aj v pondelok vážna, Visla na svojom strednom toku zaplavuje ďalšie dediny. Na príchod veľkej vody sa pripravuje Varšava. Od utorka budú v meste podobne ako počas májových povodní zatvorené školy ležiace v ohrozených miestach.

Opäť sa pretrhla protipovodňová hrádza na Visle pri obci Winiary neďaleko Sandomierze, kde bojujú so záplavami už od víkendu. Voda zničila aj povodňový val na jednom z prítokov Visly a zaplavuje celkom desať dedín. Zaliala polia a záhrady, na ktorých rástlo ovocie, zelenina a kvety, z ktorých predaja miestni obyvatelia žijú.

Vo Varšave hladina Visly stúpa, ráno jej hladina dosahovala 632 centimetrov, od nedeľného večera stúpla o viac ako 30 centimetrov. Pri kulminácii v máji rieka dosiahla úroveň 780 centimetrov. V utorok a v stredu budú mať deti z niektorých škôl, škôlok a jaslí ďalšie neplánované prázdniny. Polícia tiež opätovne zavrie severojužnú magistrálu vedúcu po východnom brehu Visly po protipovodňovej hrádzi. Otrasy spôsobené hustou dopravou by val nasiaknutý vodou mohli ohroziť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu