Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na juhu Poľska ďalšie záplavy a tisíce evakuovaných

Záchranári posilňujú bariery na brehu rieky Visly
Záchranári posilňujú bariery na brehu rieky Visly (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľské rieky Visla a Leg v noci pretrhli ochranné valy a mnohé regióny po dvoch týždňoch opäť bojujú so záplavami. Mimoriadne dramatická je situácia v Podkarpatskom vojvodstve na juhovýchode krajiny.

V Tarnobrzegu a okolí chystajú evakuáciu tisícov obyvateľov, doteraz sa ich podarilo 200-300, informoval hovorca hasičov Marcin Betleja. Rovnako aj v Jasle voda zalieva mesto. „Zložitá situácia je aj v ďalších častiach regiónu,“ dodal Betleja. Podľa krízového centra v Rzeszowe mimoriadnu situáciu vyhlásili v 14 okresoch a v ďalších šiestich je vyhlásená pohotovosť.

V Trzcinici pri Jasle (Podkarpatské vojvodstvo) rieka Ropa čiastočne zaliala archeologický skanzen "Karpacka Troja", pripravený na otvorenie. „Dvojmetrová vlna zalieva hlavnú budovu a archeologický park vedľa. V tejto chvíli ťažko odhadnúť straty, dokonca ani nie je jasné, čo sa podarí zachrániť,“ vyhlásil riaditeľ podkarpatského múzea v Krosne Jan Gancarski.

Rieka Ropa v Jasle pretrhla protipovodňový val v dĺžke okolo 40 metrov a voda preniká do mesta. „V Jasle a okrese je zaplavených vyše 280 hospodárstiev. Na mnohých miestach trvá evakuácia. V obci Skolyszyn na evakuáciu nasadili dokonca vrtuľníky,“ informoval hovorca hasičov.

Ďalších vyše 800 hopodárstiev zaplavilo v Debickom okrese. Z brehov sa vyliali rieky Gogolówka a Dulcza, v Mieleckom okrese rieky Breń a Wisloka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu