Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hladiny väčšiny riek na južnej Morave stále stúpajú

Moravské mesto Karviná sa ocitá pod vodou
Moravské mesto Karviná sa ocitá pod vodou

BRNO - Najvyššie prietoky hlásia vodohospodári na rieke Morava, kde platí tretí a teda najvyšší povodňový stupeň v Strážnici v okrese Hodonín a v Lanžhote v Břeclavskom okrese.

Tretí stupeň, teda ohrozenie, museli vyhlásiť v noci na štvrtok aj na Svratke v Židlochoviciach pri Brne. Situácia je síce podľa vodohospodárov z Povodia Moravy nepríjemná, zďaleka však nezodpovedá stavu pred záplavami z roku 1997.

V Juhomoravskom kraji platí aj niekoľko druhých stupňov, ktoré znamenajú pohotovosť. Je to tak na Svratke vo Veverskej Bítýške a v Brne na Poříčí. Dvojka je v Bíloviciach na rieke Svitava, na Jihlave v Ivančiciach pri Brne a na Rokytnej v neďalekom Moravskom Krumlove. Pohotovosť hlási aj dolný tok rieky Dyje pri Břeclavi.

Kým prietoky riek v dolných častiach stúpajú, hladiny v horných častiach a tamojších prítokoch už klesajú. Pokles je viditeľný v Strážnici a na Svitave. Podľa vodohospodárov by sa mala vo štvrtok situácia upokojovať.

Juhomoravský kraj vyhlásil v stredu kvôli nepriaznivej povodňovej situácii na ôsmich miestach regiónu stav nebezpečenstva. Bude platiť desať dní. Vedeniu kraja má toto opatrenie umožniť lepšiu koordináciu činnosti integrovaného záchranného systému.

Juhomoravskí hasiči mali v stredu 125 výjazdov, keď odčerpávali vodu a likvidovali spadnuté stromy. Kým ráno zasahovali hlavne v okrese Hodonín, neskôr pribúdalo výjazdov do miest Vyškov a Brno a ich okolia. Zatiaľ nebolo nutné nikoho evakuovať a pravdepodobne sa tak ani nestane.

Stav nebezpečenstva vyhlásili v lokalitách Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Kyjov, Bučovice, Slavkov pri Brne, Šlapanice a Židlochovice. Opatrenia sa vzťahujú na katastrálne územie obcí ležiacich pri vodných tokoch Morava, Kyjovka, Litava, Velička, Svodnice, Radějovka, Morávka a Svratka.

Povodne si v kraji vyžiadali aj prvú obeť, celkovo je v Česku tretia. V Divišovej štvrti pod brnianskym sídliskom Lesná našli hasiči v potoku mŕtvolu muža (†53). Zrejme ho strhol prúd vody. Dvaja ľudia zahynuli v Zlíne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu