Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Klaus prijíma Nečasa: Je možné, že ho vymenuje premiérom

Petr Nečas prichádza na stretnutie s prezidentom Klausom Zobraziť galériu (4)
Petr Nečas prichádza na stretnutie s prezidentom Klausom

PRAHA – Český prezident Václav Klaus dnes prijme na Pražskom hrade lídra ODS Petra Nečasa. Nečas s lídrami strán TOP 09 Karlom Schwarzenbergom a Vecí verejných Radkom Johnom podpísal zámer zostaviť koaličnú vládu, ktorá by v snemovni disponovala celkom 118 poslancami.

Je preto možné, že už dnes Klaus Nečasa rovno vymenuje premiérom, ako v utorok v Českom rozhlase naznačil prezidentov tajomník Ladislav Jakl. Túto možnosť pripustil už v stredu večer v rozhovore pre Českú televíziu aj Schwarzenberg. "Mnohé tomu naznačuje ... Už to pozvanie svedčí o tom, že už prihára," povedal. Stránky Václava Klausa o stretnutí prezidenta s lídrom ODS informovali s tým, že Nečas ho má oboznámiť s ďalším priebehom povolebných rokovaní politických strán a o ich dohode.

Po prvej trojstrannej schôdzke v stredu Nečas, Schwarzenberg a John podpísali spoločné vyhlásenie o tom, že vytvoria vládnu koalíciu. Ukončili tak zatiaľ špekulácie z posledných dní o menšinovej vláde ODS a TOP 09 podporované VV.

Klaus v pondelok prijal lídrov všetkých strán v piatok a v sobotu novozvolených do Poslaneckej snemovne. Prezident dáva najavo, že prioritou je pre neho to, aby sa našiel životaschopný projekt budúcej vlády. K nemu má bližšie ako víťazná ČSSD práve líder ODS Nečas s predstavou spoločnej vlády s TOP 09 a VV. Prvý podpredseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale rovnako vedie rozhovory s potenciálnymi partnermi a považuje za správne, aby práve sociálna demokracia, ktorá vo voľbách zvíťazila s 22,1 percenta hlasov, dostala prvý pokus na zostavenie vlády.

Nečas s dvoma nováčikmi v snemovni plánuje vládu "rozpočtovej zodpovednosti a boja proti korupcii". Spory o detailoch programu medzi stranami majú vyriešiť expertné tímy, ktoré začínajú pracovať.

Obvykle dobre informovaný Klausov tajomník Jakl v utorok večer v Českom rozhlase naznačil, že prezident tentoraz rovno vymenuje nového premiéra. "Môj osobný názor je, že taký ten neformálny medzikrok (poverenie niekoho vedením rozhovorov o vláde) nutný nie je... je to za určitých okolností užitočné gesto, ale nemusí nutne predchádzať tomu skutočnému ústavnému kroku (vymenovanie premiéra)," uviedol v českom rozhlase.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu