Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Armáda potlačila vzbury: 16 obetí, 88 zranených

Zrútená časť obchodného centra Zobraziť galériu (5)
Zrútená časť obchodného centra (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Stredajšie rozohnanie protivládnych vzbúrencov v Bangkoku armádou v centre mesta si vyžiadalo 16 obetí, ďalších 88 ľudí bolo zranených. Oznámili to v televízii thajskí vládni predstavitelia, podľa ktorých vyčistenie centra od zvyšku povstalcov "ešte niekoľko hodín potrvá".

Zákaz nočného vychádzania, ktorý platil už na dnešok, bol predĺžený o ďalšie tri noci nielen pre Bangkok, ale aj ďalších 23 provincií. "Na upokojenie situácie musíme ešte niekoľko hodín počkať," povedal podľa agentúry DPA v televízii jeden z blízkych spolupracovníkov premiéra Apchisitu Vedžadžívy. To ale neznamená, že vláda krajinu neovláda, dodal s narážkou na predĺženie a rozšírenie nočných zákazov vychádzania, ktoré platia vždy od 20:00 večer do 06:00 ráno miestneho času.

Už skôr počas dňa armáda oznámila, že situácia v centre mesta sa po nočnom kľude opäť zhoršila a označila ju za nebezpečnú. "Potýčky v okolí bývalej 'pevnosti' povstalcov ešte úplne neustáli a celá oblasť zostáva z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť uzavretá," vyhlásil podľa hovorkyne armády plukovník Sansern Kaewkamnerd.

Podľa neho armáda našla v skrýši povstalcov bomby, muníciu a strelné zbrane, vrátane útočných pušiek AK-47 Kalašnikov a amerických M-16. Nad thajskou metropolou sa dnes ráno ešte udržiaval pach početných požiarov, ktoré údajne zapálili opoziční demonštranti z rozhorčenia, že proti nim armáda použila násilie a ostrú streľbu. Ešte hodinu po konci zákazu vychádzania boli ulice metropoly značne prázdne, vláda to podporila vyhlásením týždňa pracovného pokoja v hlavnom meste, uviedla AFP.

Thajskí hasiči už v stredu oznámili, že demonštranti založili v meste celkom 35 požiarov, často významných objektov, medzi nimi budovu burzy, druhé najväčšie juhoázijské obchodné centrum Central World aj ďalšie nákupné centrá, niekoľko bánk, mestskú energetickú spoločnosť a multikino, ktorého komplex sa zrútil . Burza má zostať kvôli násilnostiam ešte dnes a v piatok uzavretá. Dve veľké obchodné centrá v centre Bangkoku boli požiarom natoľko zdevastované, že hrozí ich zrútenie, oznámila agentúra AFP s odvolaním sa na políciu. Hlavné predáci povstalcov sa už v stredu vzdali polícii a formálne protesty odvolali, v snahe zabrániť väčšiemu krviprelievaniu. Skupinky vzbúrencov ale ich výzvu neposlúchli a vyvolávali nepokoje na rôznych miestach v centre mesta, ktoré sa tak zmenilo v bojisko.

Chaos v metropole vypukol v reakcii na operáciu thajskej armády, ktorej obrnené transportéry v stredu ráno po výzve povstalcom k bezodkladnému vypratanie tábora prerazili horiace barikády z pneumatík, bambusu a ostnatého drôtu obklopuje obsadenú zónu. Časť z dvoch až troch tisíc povstalcov, požadujúcich Vedžadžívovu demisiu a vypísanie predčasných volieb, po vojakoch strieľali, tí paľbu opätovali. Podľa nemocničných zdrojov bol medzi obeťami taliansky novinár a najmenej dvaja ďalší novinári, Holanďan a Kanaďan, utrpeli zranenia.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu