Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Firmy na Slovensku bude možné trestať zhabaním peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Firmy na Slovensku bude možné trestať zhabaním peňazí či majetku. Parlament dnes schválil novelu trestného zákona, ktorá to umožní od septembra. Slovensko malo trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb zaviesť pre svoje medzinárodné záväzky. Zmenu zákona podporilo 64 z 82 prítomných poslancov.

V súčasnosti je na Slovensku možné trestne stíhať len ľudí. Podľa ministerstva spravodlivosti však často pre zložité štruktúry v obchodných spoločnostiach nie je možné zistiť, kto trestný čin spáchal. K zmene pravidiel Slovensko núti aj členstvo v Európskej únii či Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Podobné možnosti majú aj v Holandsku, Francúzsku a Portugalsku; Slovensko vychádzalo zo španielskeho modelu. Súdy by podľa novely mohli spoločnostiam zabaviť sumy od 800 do 1,66 milióna eur. Majetok firiem by mohli dať zhabať v tom prípade, ak sa dokáže, že ho získali trestným činom. Prísť by tak oň mohli napríklad drogoví díleri, teroristi či obchodníci s deťmi.

Prokurátor tiež bude môcť navrhnúť zhabanie majetku a peňazí, ak sa ukáže, že trestný čin spáchalo vedenie firmy. Rovnako však bude môcť žiadať sankciu pre spoločnosti, kde vedenie zanedbalo kontrolu a čin spáchali ich podriadení. Postihovať by tak mohli napríklad firmu, ktorej konateľ by sa snažil získať štátnu zákazku uplácaním úradníkov.

Zámer trestať právnické osoby ohlásilo ministerstvo spravodlivosti pred viac ako dvoma rokmi. Zavedenie ich trestnoprávnej zodpovednosti poslanci v minulom volebnom období odmietli. Nesúhlasila s ním ani advokátska komora.

Rokovanie o podobnom návrhu súčasná vláda vlani na jar zase prerušila; čakalo sa totiž, kým Ústavný súd rozhodne o ďalšej existencii Špeciálneho súdu. Ten nakoniec označil za protiústavný, jeho kompetencie prevzal Špecializovaný trestný súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu