Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kňazom by sa uľavilo, keby zrušili celibát, tvrdí biskup

Rakúsky biskup Paul Iby je za zrušenie celibátu
Rakúsky biskup Paul Iby je za zrušenie celibátu

VIEDEŇ - Rakúsky katolícky biskup Paul Iby sa vyslovil za zrušenie povinného celibátu. Veľmi by uvítal, keby za kňaza mohli byť vysvätení aj ženatí muži. Biskup to povedal v rozhovore, ktorý zverejnil dnešný list Die Presse.

"Pre kňazov by bola určite úľava, keby sa povinný celibát zrušil," uviedol Iby. Podľa svojich slov by veľmi uvítal, keby bolo kňazské svätenie ženatých prípustné. "Keď vidím, koľko ženatých diakonov mám! Sú to spoľahliví muži. Keby ich bolo možné vysvätiť na kňaza, oveľa ľahšie by sa nám vzhľadom k nedostatku kňazov robila pastoračná práca. Malo by byť na rozhodnutí každého kňaza, či chce žiť v celibáte alebo v rodine," povedal biskup, ktorý stojí v Rakúsku na čele eisenstadtskej diecézy.

Podľa agentúry APA nechceli tlačové oddelenia ďalších rakúskych biskupov súhlas so zrušením celibátu komentovať. Hovorca salzburskej diecézy potom uviedol, že by sa o téme mohlo tento týždeň diskutovať na kongrese farností v Mariazelli.

Kňazské svätenie žien nie je podľa Ibyho teraz pre katolícku cirkev téma. List Die Presse podotkol, že biskupi bývajú "náchylní k tomu," že v penzii alebo krátko pred ňou dostávajú odvahu. Iby tento rok v januári po svojich 75. narodeninách požiadal o uvoľnenie z funkcie. V čele diecézy by mal zostať do jesene.

Biskup v rozhovore vyhlásil, že katolícka cirkev je teraz vo veľmi hlbokej kríze. Podiel na nej má škandál okolo zneužívania detí. Iby uviedol, že "človek si to nechcel priznať a myslel, že to boli len jednotlivé prípady." Bolo pre neho vraj nepredstaviteľné, že by kauza mohla mať také rozmery. V Rakúsku sa zatiaľ prihlásilo niekoľko stoviek obetí. Prípady sú väčšinou staré pár desaťročí.

Sám Iby sa pred 12 rokmi dozvedel o jednom kňazovi, ktorý predtým inde zneužíval deti. Farár bol donedávna v úrade. Podľa biskupa nebolo po rozhovore s terapeutmi nutné nič podnikať. Na to, že by činy ohlásil, vtedy ani nepomyslel. "Z neskúsenosti," povedal. Dnes by vraj oznámenia podal. Nevylúčil, že by v jeho diecéze mohli pôsobiť aj ďalší kňazi, ktorí mohli v minulosti už inde deti zneužívať. O žiadnom prípade ale nevie.

Iby tiež povedal, že v súvislosti so škandálom okolo zneužívania detí ľudia čakali od pápeža viac. "Možno by bolo dobré ešte raz povedať jasné slovo odsúdenia ... Uznať si, že je tu vina a že sa prosí o odpustenie," uviedol biskup.

Iby myslí, že potrvá dlho, než si cirkev znovu získa dôveru. Podarí sa jej to podľa neho vtedy, ak bude otvorenejšia a slobodnejšia. Mala by brániť diskriminácii homosexuálov a nájsť riešenie pre rozvedených, aby bolo po nejakej dobe možné požehnať ich ďalšiemu partnerstvu, uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu