Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľsko nevie o Tu-154 skoro nič, Rusi predávajú úlomky

Trosky havarovaného poľského špeciálu
Trosky havarovaného poľského špeciálu (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Doterajší spôsob vyšetrovania leteckej katastrofy, pri ktorej 10. apríla pri ruskom Smolensku zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a desiatky ďalších osobností, budí pochybnosti najväčšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Chce, aby Poľsko prevzalo od Ruska vyšetrovanie. Miesto nehody priťahuje "lovcov pokladov" a zvedavcov, musí ho strážiť ruská milícia.

Konzervatívna PiS vyzýva premiéra Donalda Tuska, aby požiadal ruskú stranu o prevzatie vyšetrovania katastrofy. "Tvárou v tvár takejto tragédii sa musí každý štát a jeho vyšetrovacie orgány a ďalšie inštitúcie usilovať o čo najrýchlejšie a jasné vysvetlenie jej príčin," píše sa v návrhu vyhlásenia, ktoré strana predstavila na dnešnej tlačovej konferencii.

Teraz má vo vyšetrovaní hlavné slovo Rusko, na ktorého území poľský prezidentský špeciál havaroval. Poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet dnes v Moskve povedal, že ruská strana jeho podriadeným časť materiálov z vyšetrovania odovzdala. Zápisy z čiernych skriniek ale medzi nimi nie sú. Seremet si myslí, že vyšetrovanie potrvá niekoľko mesiacov, možno aj cez rok.

PiS pripomenula, že aj keď od nešťastia uplynul skoro mesiac, nie je zatiaľ známy ani presný čas, kedy stroj havaroval. Podľa jednej verzie sa to stalo v 08:56 SELČ, kedy sa rozozneli sirény na letisku, podľa ďalšej to mohlo byť v 08:41, keď prestali fungovať niektoré zariadenia na palube lietadla. Podľa tretej verzie stroj havaroval ešte o niekoľko minút skôr.

Miesto havárie nebolo ešte v stredu riadne zabezpečené. Istý poľský podnikateľ, ktorý bol v Smolensku pred niekoľkými dňami, v poľskom rozhlase uviedol, že do priestoru sa dalo bez problémov dostať a v priehlbinách, kde bola predtým voda a ktoré vyschli len nedávno, stále ležali veci obetí nešťastia. Miestni ľudia ich údajne zbierali do igelitiek. Na žiadosť poľskej strany sa tam od stredajšieho večera vrátili hliadky ruskej polície.

Do Smolenska by mohla budúci týždeň pricestovať skupina poľských archeológov, ktorí majú skúmať priestor, kam sa lietadlo zrútilo. Osobné veci obetí dostávajú ich rodiny, vrak lietadla a predmety, ktoré sa z neho zachovali, by mohli byť v budúcnosti v rodiacom sa múzeu poľskej histórie.

Obyvatelia Smolenska sa údajne snažia na náhlom záujme Poliakov o ich mesto zarobiť. Gazeta Wyborcza dnes píše, že sa snažia poľským turistom predávať úlomky vraku lietadla alebo útržky oblečenia s tým, že ide o "autentické relikvie". Jeden z miestnych novinárov si však myslí, že ide o podvod a že ide o handry nájdené na smetisku alebo kúsky vojenských lietadiel, ktoré skončili v zberných surovinách.

Návštevu smolenského letiska do svojich ponúk zaraďujú poľské cestovné kancelárie. Turisti sa tam chcú pomodliť alebo zapáliť sviečku, ale ťahá ich tam aj túžba vidieť na vlastné oči miesto, ktoré v posledných týždňoch dobre poznajú z televízie. Výlety na letisko v Smolensku cestovky organizujú hlavne v rámci zájazdov do neďalekej Katyne. Tam pred 70 rokmi tajná sovietska polícia NKVD zastrelila tisíce Poliakov, predovšetkým armádnych dôstojníkov. Ich pamiatke sa prezident Kaczyński a rad ďalších predstaviteľov poľských štátnych inštitúcií, armády a cirkví išli 10. apríla pokloniť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu