Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záznam pasažierskej časti Tu-154 neexistuje

Trosky havarovaného poľského špeciálu
Trosky havarovaného poľského špeciálu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Výkriky hrôzy a bolesti cestujúcich počuli vyšetrovatelia, ktorí analyzujú čierne skrinky poľského prezidentského špeciálu Tu-154M, píše vo svojom dnešnom vydaní " Dziennik Gazeta Prawna“, s odvolaním sa na jedného z vojenských vyšetrovateľov. Záznamové zariadenie, ktoré zachytáva rozhovory v kabíne pilotov, údajne nahralo aj zvuky z priestorov pre cestujúcich. Informáciu vzápätí demenovala Hlavná vojenská prokuratúra.

Za pilotnou kabínou bol podľa denníku priestor pre letušky, za ním tri salóniky. V prvej cestoval prezidentský pár Maria a Lech Kaczyńskí, v dvoch ďalších Ryszard Kaczorowski, ministri z prezidentskej kancelárie a vojenskí velitelia. „V posledných niekoľkých desiatkach sekúnd rekordér v kokpite nahral rastúci šum v priestore pre cestujúcich. Až na konci sme počuli výkriky hrôzy a bolesti,“ mal uviesť pre denník jeden z vojenských prokurátorov.

Výkriky obetí tragédie, ako uvádza denník, sú dôležitým dôkazom vo vyšetrovaní príčin nešťastia. Odborníci a zástupcovia prokuratúry musia porovnať rozhovory a signály o hroziacej nehode so záznamom letových údajov. Musia tiež zosynchronizovať údaje, aby tak popísali moment pádu lietadla.

Ako však uviedol hovorca Hlavnej vojenskej prokuratúry, „neexistujú žiadne záznamy z pasažierskej časti lietadla.“ „Čierna skrinka nahrala jedine zvuky k kabíny posádky, do ktorej nemohol preniknúť zvuk z priestoru pasažierov,“ uviedol hovorca. Ako Zbigniew Rzepa dodal, "v Moskve pracuje len jeden vojenský prokurátor, ktorý nemohol denníku uviesť tieto nepravdivé informácie.“

Už minulý týždeň generálny prokurátor Andrzej Seremet uviedol, že piloti prezidentského špeciálu vedeli o blížiacej sa katastrofe. Všetky doteraz medializované informácie o príčinách katastrofy však vojenská prokuratúra označila za špekulácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu