Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Merkelová varuje, že grécka kríza by sa mohla šíriť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu varovala, že fiškálna kríza by sa mohla šíriť, ak sa nezastaví v Grécku. V parlamente povedala, že ide o osud Európy počas najvážnejšej krízy v jedenásťročnej existencii spoločnej meny.

Ak medzinárodná pomoc Grécku nebude úspešná, podľa jej slov by iné krajiny eurozóny mohol postihnúť rovnaký osud ako Grécko. Merkelová, ktorej otáľanie v otázke pomoci Grécku podľa mnohých analytikov situáciu zhoršilo, v parlamente vyhlásila, že úspech záchranného balíčka určí "budúcnosť Európy a v rámci toho aj budúcnosť Nemecka v Európe". "Sme na rázcestí," povedala v rámci diskusie o schválení nemeckého príspevku v sume 22 mld. eur k núdzovým úverom pre Atény. Bez záchranného balíčka hrozí, že reťazová reakcia destabilizuje európsky a medzinárodný menový systém, varovala kancelárka.

Riziko šírenia finančných problémov pripustil aj šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. "Spomínalo sa Portugalsko, ale krajina už prijíma opatrenia a ďalšie krajiny sú v oveľa lepšej situácii. Mali by sme však zostať ostražití," povedal šéf MMF pre francúzsky denník Le Parisien. Strauss-Kahn zároveň kritizoval vlády členských štátov eurozóny za to, že Grécku účtujú z úverov úrok 5 percent. "Domnievam sa, že úrok, za ktorý by Európania mali požičať, by sa mal rovnať tomu, ktorý účtuje MMF, čo je o viac ako pol percentuálneho bodu menej," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu