Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srbi zrušili v Kosove mobilnú sieť

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRIŠTINA/BELEHRAD - Kosovskí Srbi, ktorí používajú srbských mobilných operátorov, sa už štvrtý deň zo svojich mobilných telefónov nikomu nedovolajú.

Dôvodom je odstavenie viac ako dvadsiatky základní šíriacich mobilný signál srbských telekomunikačných prevádzkovateľov v Kosove. O prípade informovali srbské médiá.

Vysielače mobilných operátorov odstavili ešte v piatok a v sobotu pracovníci kosovských telekomunikačných úradov v spolupráci s jednotkami kosovskej polície. Na incident už reagoval aj srbský premiér Boris Tadič, ktorý Prištine pohrozil bližšie nešpecifikovanými "medzinárodnými opatreniami". Kritike čelí aj policajná misia Európskej únie pôsobiaca v Kosove EULEX, ktorá incidentu nezabránila.

Kosovskí Srbi postihnutí výpadkom siete medzitým v centrálnej časti krajiny neďaleko Prištiny zorganizovali viaceré protesty a pohrozili odvetnými akciami. Jednou z takých bol pravdepodobne aj útok s pomocou dynamitu na tri vysielače kosovských mobilných operátorov v severnej časti krajiny, pri ktorých prišlo k ich zničeniu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu