Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Maďarsku začalo druhé kolo parlamentných volieb

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku sa o 6:00 SELČ otvorili volebné miestnosti. Začína druhé kolo parlamentných volieb, ktoré už v prvom kole pred dvoma týždňami prinieslo jasné víťazstvo konzervatívnym mladým demokratom (Fidesz) Viktora Orbána. Volebné miestnosti sa uzavrú o 19.00 a prvé výsledky by mali byť oznámené o 22:00.

V dnešnom hlasovaní ide o obsadenie 57 parlamentných kresiel. Ak 52 z nich získa Fidezs, bude mať táto strana v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Predvolebné prieskumy tomu napovedali.

O celkovom víťazovi volieb je rozhodnuté už od predposlednej nedele, kedy strana Fidezs získala 206 z 386 mandátov. Novým maďarským premiérom by sa tak mal stať Orbán, ktorý stál v čele vlády už v rokoch 1998-2002.

Do parlamentu vôbec prvýkrát preniklo krajne pravicové Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktoré v prvom kole skončilo tesne za druhými socialistami. Uspela tiež ekologicky zameraná strana Je možná iná politika (LMP).

Takzvaný super zmiešaný systém volieb spája pomernú a väčšinovú voľbu. Maďarskí poslanci sú do jednokomorového Národného zhromaždenia volení na štyri roky. V prvom kole sa vyberajú v individuálnych volebných obvodoch a z volebných listín žúp a Budapešti. V dnešnom druhom kole sa volia na základe celoštátnej volebnej listiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu