Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Liberál Nick Clegg má v krajine na svedomí politické zemetrasenie

Nick Clegg (vľavo) a David Cameron (vpravo)
Nick Clegg (vľavo) a David Cameron (vpravo)

LONDÝN - Historická televízna debata minulý týždeň priniesla historickú zmenu a obrátila politickú scénu v Británii hore nohami. Liberálni demokrati, ktorí boli v tradičnom britskom systéme dvoch strán po desaťročia outsiderom, sa dotiahli na vládne labouristov a na favorizovaných konzervatívcov a prispeli k tomu, že výsledok volieb 6. mája je bezprecedentne otvorený.

Keď labouristický premiér Gordon Brown pristúpil na televíznu predvolebnú diskusiu v americkom štýle so šéfom konzervatívcov Davidom Cameronom a predákom liberálnych demokratov Nickom Cleggom, komentátori sa zhodli, že to je "historická" udalosť." Štvrtková diskusia potvrdila, že nešlo o novinárske preháňanie.

Clegg v očiach divákov porazil svojich oponentov rozdielom triedy a jeho víťazstvo sa prejavilo aj vo volebných preferenciách. Niekoľko prieskumov počas víkendu ukázalo, že liberálni demokrati sa dostali na úroveň toryov a labouristov, v niektorých prípadoch aj tesne pred nich.

To sa v britských pomeroch rovná politickému zemetraseniu, pretože od svojho vzniku pred skoro tridsiatimi rokmi síce boli vždy treťou najsilnejšou stranou, ale s jasným odstupom za dvoma hlavnými hráčmi a nikto nikdy nepočítal s tým, že by sa mohli priblížiť vládnym kreslám.

Aj podľa dnes uverejneného prieskumu v denníku The Sun vedú liberálni demokrati s 33 percentami o bod pred konzervatívcami. Labouristi zaostávajú s 26 percentami.

"Vzostup liberálov je za roky najväčším šokom na predvolebnej scéne," napísal The Independent. "Výrazné vystúpenie Nicka Clegga v prvej televíznej debate vyvolalo jeden z najväčších pohybov v histórii moderných britských kampaní," uviedol profesor Patrick Dunleavy z Londýnskej ekonomickej školy (LSE).

Na vyrovnanie pomeru síl teraz najviac doplácajú konzervatívci. Podľa britského väčšinového systému by mali teraz približne rovnako, alebo dokonca ešte menej poslaneckých kresiel v snemovni než labouristi, ale určite by nemali rozhodujúcu väčšinu. Liberálni demokrati by posilnili, ale získali by len niečo cez sto kresiel a zostali by ďaleko vzadu. Mali by však rozhodujúce slovo pri zostavovaní menšinovej alebo koaličnej vlády.

Britskí voliči sú po poslaneckých škandáloch unavení politikou a predovšetkým dvoma hlavnými stranami. Clegg ich zaujal nielen mladistvým vzhľadom a obratnou prezentáciou, ale aj tým, že sa bez veľkých podrobností prezentoval ako alternatíva k dvom tradičným "unaveným stranám".

V prieskume denníka The Sun však respondenti odmietali konkrétne plány liberálov, vrátane amnestie pre ilegálnych prisťahovalcov, zavedenie eura, rušenia jadrových elektrární a zrušenie školného vynahradeného zvýšením daní.

Pre Camerona i Browna je taktika voči liberálnym demokratom orieškom. Nechcú sa do nich pustiť naplno, pretože ich budú zrejme potrebovať pri zostavovaní vlády, ale súčasne chcú zabrániť ich ďalšiemu vzostupu.

Cameron dnes vyhlásil, že hlas pre liberálnych demokratov je v konečnom dôsledku hlasom pre labouristov. Konzervatívny tieňový minister zahraničia William Hague zase kritizoval liberálnych demokratov za to, že vraj chcú vybudovať "európsky superštát". Pre labouristov je aliancia s liberálnymi demokratmi asi jedinou cestou, ako sa udržať pri moci, a sú preto vo verejnej kritike oveľa zdržanlivejší.

Pozornosť sa teraz obracia k ďalšej televíznej debate, ktorá sa vo štvrtok bude zameriavať na zahraničnú politiku. Podľa britských komentátorov by Cleggovi mohol uškodiť kontroverzný návrh na zlikvidovanie systému jadrových zbraní Trident, amnestie pre prisťahovalcov a predovšetkým Európska únia, keď liberálni demokrati sú v prevažne euroskeptickej Británii najviac proeurópskou stranou. Pomôcť by im naopak mohlo, že ako jediná z hlavných strán boli od začiatku proti nepopulárnej irackej vojne - na rozdiel od labouristov i konzervatívcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu