Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zo zámku Orlík ukradli za dve minúty desiatky exponátov

Zámok Orlík
Zámok Orlík

ORLÍK NAD VLTAVOU - Zhruba desiatku historických exponátov si v pondelok ráno odniesli zlodeji zo zámku Orlík, ktorý patrí rodu Schwarzenbergovcov. Išlo zrejme o bleskovú krádež na objednávku.

Zlodeji mali na akciu len dve minúty. Najcennejší exponát pochádza z 19. storočia. Ojedinelé historické kusy sú podľa znalcov v aukcii nepredajné. Cieľom zlodejov boli predovšetkým sečné a bodné zbrane, odniesli si aj uniformu. Polícia má fotografie predmetov.

"Hľadáme stopy nielen v zámku, ale aj v jeho okolí," povedal hovorca juhočeskej polície Jiří Matzner. Škoda nie je vyčíslená. Páchatelia podľa neho do zámku vnikli oknom po odstránení mreží, vlámanie nahlásila bezpečnostná agentúra.

"Bezpečnostný systém máme perfektný, lepší tu nikto nemá. Boli tu len dve minúty," povedal kastelán Jaroslav Rozsypal a kvôli priebehu vyšetrovania odmietol oznámiť bližšie informácie. Uviedol iba, že zámok nebol za posledných 50, a azda ani za 100 rokov, vykradnutý. "Boli sme snáď jediný nevykradnutý zámok," povedal.v Vylúpená miestnosť bola súčasťou prehliadkovej trasy. Zlodeji museli použiť laná, po ktorých vyliezli hore. Išlo o profesionálov, ktorí kradnú na objednávku. Vedeli síce, čo majú vziať, ale nie úplne presne. Popri veľmi cenných kusoch, najmä pre rod Schwarzenbergovcov, zobrali aj menej významné. Majiteľ panstva, senátor Karel Schwarzenberg v SMS správe oznámil, že o krádeži nemá žiadne informácie.

Krádež sa stala skoro ráno medzi štvrtou a piatou hodinou, teda v čase, keď je ešte tma. Okolo zámku na skalnatom ostrohu obklopenom vodou je park a polícia musela počítať aj s tým, že zlodeji sa v ňom mohli ukrývať a boli ozbrojení. Zatiaľ sa nevie, či priplávali po vode na člne alebo prišli pešo. Mreže na okne odrezali autogénom.

Zámok Orlík, pôvodne kráľovský hrad z 12. storočia, je od roku 1802 sídlom orlickej vetvy rodu Schwarzenbergovcov. Nachádzajú sa v ňom bohaté zbierky loveckých zbraní a trofejí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu