Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Republikáni Obamovi: Schválenie zmluvy nebude jednoduché

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zahraničný výbor amerického Senátu začne budúci štvrtok vypočutie o novej zmluve o obmedzení jadrových arzenálov, ktorú tento štvrtok podpísali v Prahe prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev.

Pre ratifikáciu zmluvy bude Obama v senáte potrebovať aj hlasy republikánov, niektorí ich senátori ale už dali najavo, že schválenie dokumentu nebude jednoduché. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Nech bude naše rozhodnutie o novej zmluve START akékoľvek, bude pre nás ťažké ju v Senáte schváliť, ak nebude plne zabezpečený masívny program modernizácie jadrových zbraní," uviedli v spoločnom stanovisku republikánski senátori John McCain a Jon Kyl. Podľa Kyla budú republikáni požadovať ďalšie rokovania s Obamovou administratívou a budú chcieť tiež počuť názory expertov.

Republikáni tiež chcú zmluvu dôkladne preštudovať a zistiť, "či obmedzuje našu schopnosť brániť seba i svojich spojencov pred hrozbou atómových rakiet a či sa táto administratíva zaviazala zachovať našu jadrovú triádu", uviedol šéf republikánskych senátorov Mitch McConnell. Jadrovou triádou sa rozumie schopnosť odpaľovať nukleárne zbrane z ponoriek, lietadiel aj zo zeme.

Obama už po podpise zmluvy vyjadril presvedčenie, že ju Senát ratifikuje do konca roka. "Ak budú mať možnosť túto zmluvu plne zhodnotiť, dôjdu k záveru, že je to v najlepšom záujme Spojených štátov," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu ABC News. Dohodu označil za "absolútne zásadnú" pre činnosť svojej administratívy v rámci boja proti šíreniu jadrových zbraní.

Pre ratifikáciu zmluvy je potrebné vo stočlennom Senáte 67 hlasov, demokrati ich kontrolujú 59. Kvalifikovaná väčšina vyžadovaná zákonom má zabezpečiť, aby každá schválená medzinárodná zmluva mala v Kongrese silnú podporu oboch politických strán. Prevažnú väčšinu medzinárodných dohôd ale Senát v minulosti ratifikoval a demokrati dúfajú, že to tak bude aj teraz.

Pri rokovaní o zmluve chcú spolupracovať predovšetkým s významným republikánskym senátorom Richardom Lugarom, ktorý zasadá v zahraničnom výbore. Lugar je zástanca nešírenia jadrových zbraní a jeho podpora by mohla prinútiť dostatočný počet republikánov, aby hlasovali pre zmluvu. Senátor však podľa denníka USA Today uviedol, že pred začatím rokovania o zmluve v senátnom výbore chce dokument detailne skontrolovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu