Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zadržali skupinu Rumunov, falšovali platobné karty

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Polícia v utorok zadržala skupinu Rumunov, ktorých podozrieva z falšovania platobných kariet. Cudzinci boli údajne súčasťou organizovaného gangu pozostávajúceho z niekoľkých desiatok osôb, gang vraj pôsobil i v ďalších štátoch. Oznámil to dnes hovorca protikorupčnej polície Roman Skřepek. Skupina podľa neho spôsobila škodu najmenej 20 miliónov korún.

Utorková policajná akcia, ktorá sa uskutočnila súčasne v Rumunsku a v Spojených štátoch, bola podľa hovorcu jednou z najväčších svojho druhu v Česku aj v Európe. V Prahe zadržali kriminalisti 31 Rumunov. Na desať z nich bol vydaný európsky zatykač pre podozrenie zo založenia zločineckej skupiny, vkladanie falošných dát do elektronických systémov, spôsobenie škody tretej osobe a podvodu.

Prokurátor ich podľa Skřepku navrhne poslať do predbežnej väzby, neskôr ich údajne polícia odovzdá späť do vlasti. "V Rumunsku im hrozí trest odňatia slobody až na dvadsať rokov," uviedol hovorca.

Ďalších troch zadržaných cudzincov obvinila protikorupčná polícia z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Stíhaní budú v Českej republike, v prípade odsúdenia im hrozia až tri roky väzenia. Ďalších štyroch Rumunov podozrievajú zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, zvyšok zadržaných prepustili.

Česká protikorupčná polícia sa na prípade podieľala na základe rumunskej žiadosti o právnu pomoc. Do akcie zapojila 150 policajtov, ktorí zasahovali na viacerých miestach v Prahe.

V Rumunsku vykonali tamojší kriminalisti viac ako 90 domových prehliadok a zadržali približne 50 ľudí. Údajný zločinecký gang pôsobil podľa policajtov od začiatku minulého roka. Okrem iného sa zaoberal takzvaným phishingom, keď sa páchatelia snažia vylákať heslá alebo čísla kreditných kariet podvodnými emailami, a skimmingom, čiže kopírovaním údajov z magnetických prúžkov a následným falšovaním kariet.

"Doteraz zdokumentovaná škoda dosahuje výšku 800 tisíc eur," uviedol hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu