Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katolícka horúca linka nestíha, volajú tisíce zneužívaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BERLÍN - Na horúcej linke nemeckej katolíckej cirkvi pre obete zneužívania v cirkevných výchovných a školských zariadeniach sa hlási oveľa viac ľudí ako organizátori čakali. Za tri dni zaznamenala linka 13 292 pokusov o dovolanie sa z celkom 2 670 telefónnych staníc.

Povedal to hovorca trevírského biskupstva Stephan Kronenburg, ktoré má celoštátnu linku na starosť. „S tak veľkým ohlasom sme nepočítali," povedal hovorca podľa agentúry DPA. Poradcovia na linke podľa neho dokázali zatiaľ odpovedať len na asi 18 percent otázok.

Počty volajúcich na dôvernú horúcu linku naznačujú zodpovedným predstaviteľom "rozsah problémov", uviedol Kronenburg. Hlásili sa predovšetkým obete zneužívania alebo ich rodinní príslušníci. Ukazuje sa tiež, že ľudia na horúcej linke hľadajú pomoc nielen v prípadoch zneužívania, ale aj šikanovania alebo týrania.

"Hranice medzi nimi plynulo prechádzajú z jedného do druhého," pripustil Kronenburg. Keď žiaka bili palicou po holom zadku, vzniká otázka, kde sa vlastne začína sexuálne zneužívanie. Linka podľa hovorcu rieši prípady z 60. a 70. rokov. S obeťami hovoria vyškolení poradcovia a terapeuti.

Medzitým pokračuje vo vnútri cirkvi diskusia o prístupe k škandálom. Podľa predsedu ústredného výboru katolíckych laikov Aloisa Glucka, by nemeckí katolíci "nemali byť tak fixovaný na Rím". Podľa neho by teraz "nemalo ísť o to, aby sa nemecká situácia ďalej riešila a posúvala dopredu v Ríme, ale aby sme to my urobili v Nemecku", povedal rozhlasu NDR Info.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu