Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Katolícka cirkev desaťročia kryla sexuálne zneužívanie detí

Arcibiskup Diarmuid Martin
Arcibiskup Diarmuid Martin (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Írska katolícka cirkev štyri desaťročia zakrývala rozšírené prípady údajného sexuálneho zneužívania detí jej kňazmi. Uvádza sa to v oficiálnej správe, ktorú vo štvrtok zverejnilo írske ministerstvo spravodlivosti.

Dokument obsahuje výsledky trojročného vyšetrovania arcidiecézy v Dubline, ktorá je najväčšou v krajine. Štyria tamojší arcibiskupi podľa nej bežne chránili zneužívateľov a prípady nenahlásili príslušným orgánom.

"Starosťami dublinskej arcidiecézy pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania detí, prinajmenšom do polovice 90. rokov, boli zachovanie mlčanlivosti, zamedzenie škandálu a ochrana povesti cirkvi a jej majetku," konštatuje správa. "Všetky ostatné hľadiská vrátane starostlivosti o deti a spravodlivosti pre obete boli podriadené týmto prioritám." Írsky minister spravodlivosti Dermot Ahern, ktorý správu prezentoval v Dubline, zistenia opísal ako "zlo za zlom páchané v mene toho, čo bolo zvrátene považované za väčšie dobro". Podľa Aherna teraz "niet úniku pred krutou iróniou, že cirkev, čiastočne motivovaná prianím vyhnúť sa škandálu, v skutočnosti vytvorila škandál ohromujúcich rozmerov".

Írska vláda sa za neschopnosť ochrániť deti pred sexuálnym zneužívaním katolíckymi kňazmi vo štvrtok ospravedlnila s tým, že "sa to nikdy nesmie zopakovať". Vo svojom vyhlásení vláda uvádza, že "nech už boli historické alebo spoločenské dôvody akékoľvek, vláda sa bez výhrad a vykrúcania sa v mene štátu ospravedlňuje za chyby štátnych úradov, ktoré sa problémom zaoberali". V dokumente sa tiež píše: "Nie je a ani nikdy nebolo prijateľné, aby sa nejaké inštitúcie správali alebo sa s nimi zaobchádzalo tak, akoby stáli nad zákonom štátu. Páchatelia musia byť predstavení pred súd a Íri musia mať istotu, že sa to už nikdy nemôže zopakovať".

Diarmuid Martin, jeden z dublinských arcibiskupov, sa za svoje činy vo štvrtok verejne ospravedlnil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu