Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

USA: Toyota tajila závadu, má zaplatiť pokutu 16,4 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americká vláda obvinila japonskú automobilku Toyota Motor zo zatajovania problémov s chybnými plynovými pedálmi a navrhla firme rekordnú pokutu 16,4 milióna dolárov. Uviedol to v noci na dnes americký minister dopravy Ray LaHood. Automobilku je v USA naďalej vyšetrujú a mohla by čeliť aj ďalším pokutám.

Navrhovaná pokuta je doteraz najvyššia vôbec a predstavuje prvý oficiálny výrok, že Toyota porušila bezpečnostné predpisy. Automobilka sa proti pokute môže počas dvoch týždňov odvolať. Doteraz najvyššiu pokutu milión dolárov udelilo ministerstvo v roku 2004 domáce automobilke General Motors za pomalý postup pri zvolaní takmer 600 tisíc vozidiel k oprave stieračov.

"Teraz máme dôkaz, že Toyota si nesplnila svoje zákonné povinnosti," uviedol LaHood. "Ešte horšie, mesiace vedome tajili nebezpečnú poruchu pred americkými úradmi a nepodnikli opatrenia k ochrane miliónov vodičov a ich rodín," dodal. Zo získaných dokumentov podľa neho vyplýva, že Toyota o problémoch s pedálmi vedela už koncom septembra, ale kroky na ich odstránenie začala až v januári.

Toyota sa k pokute priamo nevyjadrila. Uviedla však, že podnikla opatrenia na zlepšenie komunikácie o bezpečnostných otázkach s regulačnými orgánmi aj spotrebiteľmi. Toyota bola kvôli problémom s nechceným zrýchľovaním nútená zvolať po celom svete na opravu vyše osem miliónov automobilov, z toho približne šesť miliónov v Spojených štátoch. Za nechceným zrýchľovaním sú okrem chybných plynových pedálov aj problémy s podlahovou krytinou, ktorá môže plynový pedál zablokovať.

Toyota je v súčasnosti najväčšou automobilkou na svete. Svoju vedúcu pozíciu si firma vybudovala ponukou bezpečných a spoľahlivých automobilov za rozumnú cenu. Rozsiahla zvolávanie automobilov na opravu majú však negatívny vplyv na jej reputáciu výrobcu kvalitných áut. Firma kvôli nim čelí v USA čelí viac ako 135 žalobám.

Analytik Jesse Toprak zo spoločnosti TrueCar.com očakáva, že Toyota sa proti pokute odvolá, pretože by pre ňu mohla mať negatívne dôsledky. "Táto pokuta by sa mohla stať základom pre hromadnú žalobu," upozornil. Podľa niektorých analytikov by však firma bojom proti pokute zbytočne priťahovala pozornosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu