Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po transplantácii vaječníka porodila už dve deti

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Dánka Stinne Bergholdtová (33) sa stala prvou ženou na svete, ktorá porodila dve deti po transplantácii vaječníkov. Podrobnosti o tom zverejňuje najnovšie číslo periodika Human Reproduction.

Bergholdtovej zistili pred šestimi rokmi rakovinu kostnej drene. Z obavy z neskoršej neplodnosti požiadala pred chemoterapiou lekárov o odobratie jedného vaječníka a o jeho opätovné voperovanie, až prekoná liečbu.

Lekári jej zobrali a zmrazili časť pravého vaječníka. Po osemmesačnej terapii a ročnej rehabilitácii jej polovicu odobratého tkaniva, teda asi 20 percent vaječníka, voperovali späť. Vaječník začal znovu fungovať po niekoľkých mesiacoch. Prvé dieťa, teraz trojročné, pacientka počala metódou "zo skúmavky".

Keď sa manželia Bergholdtoví rozhodli mať druhé dieťa, išli zase na kliniku umelej reprodukcie, ale tam zistili, že žena už je tehotná. Asi pred rokom porodila druhú dcéru.

"Sme skutočne prekvapení, že to dokázala sama. Nečakali sme, že transplantácia bude ešte po štyroch rokoch fungovať," povedal Claus Yding Andersen, jeden z lekárov, ktorí sa o ženu v kodaňskej nemocnici starali.

Vaječník teraz funguje tak dobre, že žena musí používať antikoncepciu.

Agentúra AP napísala, že na svete sa doteraz za podobných okolností narodilo osem detí, ale že žiadna z takto operovaných žien doposiaľ neotehotnela dvakrát.

Podobné techniky by mohli použíť i ženy, ktoré chcú odložiť tehotenstvo, povedal Andersen, ale dodal, že to môže vyvolať rôzne etické problémy. Iní experti podľa AP súdia, že transplantácia vaječníka je prílišný zásah do organizmu, než aby sa mohla stať bežnou. Pripúšťa ale, že to môže byť schodná cesta k uchovaniu plodnosti žien a že to môže utešiť pacientky s rakovinou domnievajúce sa, že sa automaticky stanú sterilnými.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu