Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sarkozy ocenil Medvedeva za "oddanosť" ľudským právam

Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medvedev
Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medvedev

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v utorok ocenil svojho ruského kolegu Dmitrija Medvedeva za jeho "oddanosť právnemu štátu, úcte k zákonom, právnej bezpečnosti a obrane ľudských práv".

Vyzdvihol tiež jeho snahu o modernizáciu Ruska a odstránenie korupcie a vyzval ho na ďalšie reformy.

"Poznám vašu oddanosť modernizácii ruskej spoločnosti. Chceme vás tu povzbudiť, aby ste išli až do konca s reformami. (...) Vaša oddanosť právnemu štátu, úcte k zákonom, právnej bezpečnosti a obrane ľudských práv veľmi uľahčuje zbližovanie medzi našimi krajinami," povedal Sarkozy na večeri na počesť Medvedeva.

Vyhlásil tiež, že "ruská kultúra, ruský jazyk, ruský ľud potrebujú slobodu. Túto slobodu a túto modernosť im vraciate a budujete ich."

Agentúra AFP, ktorá Sarkozyho slová priniesla, poukázala na to, že francúzski hostitelia Medvedevovi aspoň verejne nepripomínajú problematiku ľudských práv v Rusku. Verejne ich pred Medvedevom spomenul len parížsky starosta Bertrand Delanoë.

Pri príležitosti Medvedevovej oficiálnej návštevy vo Francúzsku poukázali na podľa nich každodenné porušovanie ľudských práv v Rusku početné organizácie na ich obranu, vrátane Amnesty International a Medzinárodnej federácie ľudských práv. Medvedevova trojdňová návšteva Francúzska sa končí dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu