Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Putin si od Janukovyča vypýtal masť

Vladimír Putin a Viktor Janukovyč
Vladimír Putin a Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

MOSKVA - O ukrajinskú masť požiadal ruský premiér Vladimir Putin, keď sa v piatok v Moskve stretol s prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom. Prekvapivú požiadavku, ktorá pobavila médiá v oboch krajinách, vyjadril pri Janukovyčovej prvej návšteve Ruska po zvolení do funkcie.

"Pošlite nám radšej masť," povedal s trochu škodoradostným výrazom Putin, keď mu Janukovyč ponúkal, aby tiež skúsil pracovať s "politickými škodcami", ktorých je vraj na Ukrajine viac ako v Rusku. "Keby sme vám niekoľko poslali, pochopil by ste, čo je to politikárčenie," sťažoval sa trochu nešťastne Janukovyč.

Masť je na Ukrajine považovaná za akýsi symbol národnej kuchyne. Rusi si však z Ukrajincov kvôli tomu niekedy uťahujú. Putin toto "kulinárske prirovnanie" použil, aby urýchlene ukončil debatu, pri ktorej sa mu Janukovyč sťažoval na pomery vo svojej krajine. "Ruský ľud možno ani nevie doceniť stabilitu, ktorá panuje v Rusku," chválil svojho hostiteľa. Putin mu však naznačil, že politické spory za neho riešiť nebude.

Janukovyč, ktorý Moskvu trochu popudil tým, že na svoju prvú zahraničnú návštevu išiel do Bruselu, sa pri stretnutí s ruským vedením snažil situáciu všemožne napraviť. "Prišli sme do Moskvy s pochopením, že za uplynulých päť rokov sa naše vzájomné vzťahy rozpadli. Mnoho ukrajinských odvetví kvôli tomu utrpelo," kajal sa prezident.

Putina si snažil získať aj vyhlásením, že "Rusko sa za tieto roky dostalo ďaleko dopredu. Rusko už je v pokrízovom období". Keď potom povedal, že "by sme radi urobili zásadný obrat v našich vzťahoch", vyzval ho Putin, aby Ukrajina vstúpila do colnej únie. Janukovyč sa však do odpovede zamotal a diskusiu potom Putin ukončil požiadavkou na "masť".

Janukovyčovo zvolenie za prezidenta tento rok v januári Moskva prijala s potešením. Predpokladá totiž, že si nové ukrajinské vedenie prestane zahrávať s ambíciami na vstup do NATO a priblíži sa strategickým záujmom Ruska. Pri stretnutí s Janukovyčom Putin zdôraznil, že bol prvý, kto mu k zvoleniu zablahoželal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu