Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Český minister životného prostredia Dusík rezignoval

Český premiér Jan Fischer, ktorý prijal Dusíkovu rezignáciu
Český premiér Jan Fischer, ktorý prijal Dusíkovu rezignáciu (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český minister životného prostredia Jan Dusík vo štvrtok rezignoval na svoj post. Dôvodom bola podľa neho požiadavka premiéra Jana Fischera rýchlo vydať posudok o vplyve rekonštrukcie elektrárne Prunéřov na životné prostredie, s čím minister nesúhlasil.

Podľa správy nórskej konzultačnej firmy MFN pre ministerstvo životného prostredia, energetická spoločnosť ČEZ neponúkla pre plánovanú rekonštrukciu elektrárne Prunéřov najčistejší variant a nesplnila požiadavky na najlepšiu dostupnú technológiu. Minister Dusík s výsledkami analýzy vo štvrtok oboznámil premiéra s tým, že bude po firme ČEZ, ktorá elektráreň chce modernizovať, požadovať alternatívne návrhy alebo kompenzačné opatrenia proti emisiám skleníkových plynov.

Premiér toto riešenie podľa Dusíka odmietol a požiadal ministra o urýchlené vydanie posudku o vplyve na životné prostredie, ktoré je potrebné pre začatie modernizácie Prunéřova. To však bolo pre Dusíka neprijateľné. "Rozhodol som sa preto rezignovať," oznámil novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu