Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do školy pribudli automaty na kondómy, cikev ich tam nechce

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

RÍM - Rozhodnutie dať do jednej zo stredných škôl v Ríme automaty na kondómy vyvolalo vášnivé diskusie po celom Taliansku. Podľa katolíckej cirkvi tento krok nabáda mládež k sexu a šíri zlé posolstvo.

Ako píše agentúra AP, podľa zástupcov školy má projekt naopak pomôcť mládeži sexuálne sa vzdelávať. Škola ani napriek protestom nemieni od svojho zámeru upustiť. Podľa jej vedenia majú automaty zabrániť prípadom nechceného tehotenstva a šíreniu pohlavných chorôb.

Proti automatom protestoval rímsky kardinál Agostino Vallin, podľa ktorého ide o zľahčovanie pohlavného styku. Podľa zástupcov cirkvi, ktorí sa témou zaoberali na štvrtkovej biskupskej konferencii, sa sex zjednodušuje iba na obyčajnú telesnú aktivitu a mladí ľudia nie sú dostatočne poučení o jeho duchovnej stránke. Sexuálna výchova sa podľa kňazov zaoberá skôr jeho "hygienickými a zdravotnými" dôsledky, ako morálnym vplyvom.

Katolícka cirkev uznáva pohlavný styk len v rámci manželstva a tradične patria k odporcom antikoncepcie. Najmä pápež Benedikt XVI. si za svoj minuloročný výrok, že kondómy nepomôžu v boji s epidémiou AIDS v Afrike, vyslúžil vlnu kritiky.

Predajné automaty vadia nielen katolíckej cirkvi. Za zlý príklad a nedostatočné riešenie ich označili aj zástupcovia jednej z vplyvných organizácií zastupujúcich rodičov žiakov. Riaditeľ školy, kde sú automaty, sa ale bráni, že ide len o jednu časť rozsiahlejšieho projektu sexuálnej výchovy.

Podľa tlačovej agentúry ANSA boli automaty doteraz v Taliansku na školách zavedené len v jednom prípade - na strednej škole v Turíne pred viac ako desiatimi rokmi. Automat bol ale neskôr zrušený, pretože ho nikto nepoužíval. V susedných krajinách sú automaty bežné napríklad vo Francúzsku, kde sa vyskytujú na 96 percentách škôl. V katolíckom Španielsku sú podľa agentúry AP rovnako zriedkavé ako v Taliansku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu