Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cirkev vystúpila proti kampani na podporu bezpečného sexu

Filipínska ministerka zdravotníctva Esperanza Cabralová
Filipínska ministerka zdravotníctva Esperanza Cabralová

MANILA - Do ostrého sporu, ktorý trvá už niekoľko týždňov, sa dostalo filipínske ministerstvo zdravotníctva a miestna vplyvná rímskokatolícka cirkev. Predmetom ich sváru, ktorý sa opätovne rozhorel vo sviatok svätého Valentína, sú prezervatívy, píše dnes agentúra AP.

V deň zamilovaných 14. februára začali zdravotníci v uliciach hlavného mesta Manily symbolicky rozdávať okoloidúcim ruže a kondómy, aby tak v krajine s relatívne malou, ale rýchlo sa zväčšujúcou skupinou HIV pozitívnych ľudí šírili posolstvo bezpečného sexu. Ich akcia však dlho nevydržala, počas niekoľkých dní začali predstavitelia katolíckej cirkvi vyzývať veriacich, aby kondómy odmietali.

Filipínski biskupi vydali rozhorčené vyhlásenia, v ktorých pokladajú rozdávanie kondómov za nemorálne. Vyzvali tiež na odstúpenie ministerky zdravotníctva Esperanzy Cabralovej, ktorá kampaň na podporu bezpečného sexu nariadila. Jeden z arcibiskupov dokonca vyhlásil, že Cabralová už je "jednou nohou v pekle".

"Kondómový priemysel dosahuje objem mnohých miliónov dolárov a je zameraný na trh dospievajúcej mládeže na úkor morálky a rodinného života," vyhlásil biskup Nereo Odchimar, predseda Konferencie katolíckych biskupov na Filipínach. Vernosť a predmanželská zdržanlivosť sú podľa neho "jediným účinným spôsobom, ako zastaviť šírenie AIDS".

Katolícka cirkev má silnú pozíciu na Filipínach, ktoré sužuje bieda a politická nestabilita. Politici usilujú o požehnanie cirkvi a zvyčajne obchádzajú po špičkách tak problematické otázky, ako je podpora antikoncepcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu