Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kardinál Schönborn pochybuje o celibáte

Kardinál Schönborn
Kardinál Schönborn (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/BERLÍN - Viedenský arcibiskup kardinál Schönborn navrhol, že by katolícka cirkev v rámci vyšetrovania pedofilných činov mala preskúmať aj oprávnenosť celibátu kňazov.

"Je potrebné nekompromisne zistiť všetky možné príčiny škandálov. To zahŕňa otázku vzdelávania sa kňazov, ako aj otázku vplyvu sexuálnej revolúcie na generáciu roku 1968. To zahŕňa aj tému celibátu a osobného rozvoja. A patrí k tomu aj riadna dávka úprimnosti ako v cirkvi, tak v spoločnosti," cituje agentúra APA z Schönbornovej publikácie pre diecézu. Arcibiskup opätovne vyjadril poľutovanie, že obete zneužívania často prehliadajú, "ba dokonca ich možno podozrievajú aj z akejsi spoluviny".

Škandál so zneužívaním mladistvých v katolíckych výchovných ústavoch v Nemecku sa rozrástol o nové podozrenie. Tentoraz v Bensheime podozrievajú so sexuálneho zneužívania bývalého riaditeľa internátnej školy, ktorú zavreli v roku 1981. S obvinením prišli niekdajší pracovník zariadenia a bývalý žiak.

Hovorca mníchovského biskupstva Tobias Blum povedal, že podozrivý odišiel zo služieb biskupstva v roku 1979 a nebol duchovným. Podozrivý je však aj kňaz, ktorý údajne žiakov bil z malicherných dôvodov. Duchovný po uzavretí internátu pracoval ako miestny farár a teraz je v dôchodku.

Šéf nemeckej biskupskej konferencie Robert Zollitsch odcestoval do Ríma, kde má o odhaleniach v piatok rokovať s pápežom. V súčasnosti sa už škandály týkajú 19 z celkom 27 nemeckých diecéz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu