Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Väznice šetria, prepustili väzňov, ľudia sa boja

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Väznice po celých Spojených štátoch v uplynulom roku museli kvôli úsporám v rozpočtoch jednotlivých štátov prepúšťať väzňov. Ľudia sa ale kvôli tomu obávajú o svoju bezpečnosť, a politici tak začínajú predčasné odchody väzňov z trestu prehodnocovať. Na svojej internetovej stránke o tom informoval denník The New York Times.

V štáte Oregon zákonodarcovia dočasne prerušili program, ktorý vlani rozšírili a ktorý umožnil väzňom vrátiť sa na slobodu skôr za dobré správanie. Štát tak mal ušetriť šesť miliónov dolárov. Na zmenu plánov ho prinútili rozhlasové reklamy aktivistov, ktorí vedú kampaň proti zločinnosti. "Žena spí vo svojom byte. Zrazu ju napadne registrovaný sexuálny delikvent a odsúdený lupič," hovorilo sa v nej.

V Illinois guvernér Patrick Quinn podobný program, v ktorom sa dostali po krátkom pobyte za mrežami domov niektorí väzni odsúdení za násilné činy, označil za veľkú chybu. Z viac ako 1700 ľudí prepustených počas troch mesiacov sa 50 z nich dopustilo ďalšieho trestného činu.

V Colorade zase chceli pôvodne ušetriť 19 miliónov dolárov, nakoniec plán znížili na 14 miliónov. Zistili totiž, že počet väzňov, ktorí po odchode na slobodu predstavujú malé riziko, je menší, ako sa odhadovalo. Za päť mesiacov tak v tomto štáte prepustili 264 väzňov, pôvodne ich malo byť 2600 počas dvoch rokov.

Niektoré štáty, ako napríklad Michigan, však s prepustením niektorých väzňov začali už pred recesiou. Snažia sa zmeniť nefunkčný väzenský systém. "Môžeme žiť v strachu a robiť na jeho základe zlú politiku. Alebo môžeme mať chrbticu a robiť politiku na základe toho, čo pomáha našim obciam," uviedla riaditeľka michiganských nápravných zariadení Patricia Carusová. Priznala však, že to nie je jednoduché, pretože riziko, že prepustený väzeň opätovne spácha zločin, nikdy nie je zanedbateľné.

Spojené štáty sú krajinou s najvyšším počtom väzňov na 100 000 obyvateľov na svete. Podľa posledných dostupných štatistík amerického ministerstva spravodlivosti boli v roku 2008 v krajine cez dva milióny väzňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu