Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Otec s dcérou prežili pri zemetrasení pád z 13. poschodia

Počas zemetrasenia sa budova zrútila Zobraziť galériu (9)
Počas zemetrasenia sa budova zrútila (Zdroj: SITA)

SANTIAGO DE CHILE - Keď sa ich byt na trinástom poschodí začal triasť, vtiahol Alberto Rozas svoju sedemročnú dcéru medzi dvere do kúpeľne a čakal, kedy to prestane. Namiesto toho začali padať dolu.

Budova, kde bol ich úplne nový byt, sa zložila k zemi ako balíček kariet a oni sa celý čas držali v náručí, píše agentúra AP. Rozas netušil, kde je hore a kde dole, pokým nezbadal svetlo mesiaca v splne. Spolu s dcérou Fernandou sa vyhrabali von do bezpečia a zistili, že neutrpeli viac než niekoľko škrabancov a odrenín. "Zemetrasenie a ten pád bol hrozný," vyhlásil Rozas. "Držal som ju a ona sa ma nepúšťala."

Rozasovi susedia, ktorí bývali na opačnej strane chodby, mali väčšiu smolu. Zostali v pasci pod zrútenou budovou, ktorej trosky záchranári mučivo pomaly rozrezávajú elektrickými pílami a rozbíjajú hydraulickými kladivami. "Nemáme žiadne zariadenia na odpočúvanie zvukov alebo kamery," posťažoval si veliteľ hasičov Ian Argo.

Do nedele z pätnásťposchodovej budovy Rio Alta vytiahli 23 živých ľudí a sedem mŕtvych tiel. Odhadom ďalších 60 osôb zostáva uväznených pod troskami. Spoločnosť Socovil, ktorá budovu z betónu a skla dokončila v júni minulého roka, vydala vyhlásenie, podľa ktorého stavba spĺňala všetky predpisy. Ale obyvatelia sú nahnevaní. "Tá stavba bola očividne mizerná," domnieva sa Rozas.

Abel Torres (25) mal zo svojho bytu v šiestom poschodí výhľad na rieku Bio Bio. Práve sa vrátil domov zo zamestnania v nočnom klube, keď zemetrasenie o 3.34 hod miestneho času udrelo. "Spadol na mňa televízor a zrazu som videl cez okno hviezdy na oblohe." So spolubývajúcim naskladali nábytok, aby sa dostali k oknu, z ktorého bol zrazu strop, a vyliezli von bez šiat, pokrytí prachom.

Na druhom poschodí Maribel Alarcónová a jej manžel Gunther utekali utíšiť svojho dvojročného syna Olivera, ktorý sa rozplakal chvíľku pred otrasmi. Zrejme ich tým všetkých zachránil - Oliverova izbička bola jediným miestom ich bytu, ktoré zostalo nepoškodené. "Veľa sme sa modlili a Boh nás nechal prežiť," povedal Alarcónová.

O mnoho poschodí vyššie v budove spal Rozas a jeho dcéra, keď sa všetko začalo triasť. Potom, ako vyliezli z trosiek, vzal otec dcéru do domu jej matky a vrátil sa naspäť, aby hasičom vysvetlil rozloženie zrútenej budovy. Do bytu, teda do trosiek, musel ešte raz, aby vytiahol lieky dcérky Fernandy a nejaké oblečenie. A tiež svoju gitaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu