Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Britská polícia zatkla Čechov, mali fingovať sobáše

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Britská polícia zatkla v Boltone a Liverpoole na severozápade Anglicka skupinu Čechov podozrivých zo svadobných podvodov a napomáhania nelegálnemu prisťahovalectvu. Podľa regionálnej britskej tlače zadržala polícia v spolupráci s pohraničnou službou v stredu skoro ráno troch mužov a tri ženy, ktorí môžu byť odsúdení až na sedem rokov. Päť zatknutých sú podľa miestnych zdrojov Česi, u jednej ženy nie je česká štátna príslušnosť uvádzaná jednoznačne.

Zadržaní sú vypočúvaní kvôli podozreniu z bigamie a napomáhania nelegálnemu prisťahovalectvu. Brali si údajne ľudí z krajín mimo Európsku úniu, aby im umožnili pobyt v Británii. Podľa vyšetrovateľov k fingovanými manželstvám dochádzalo v oblasti Manchestru a liverpoolskej štvrte Merseyside. Zadržaní Česi podľa britských denníkov už uzavreli manželstvo doma v Českej republike.

Celá akcia je vyvrcholením dlhodobého sledovania. "Budeme postupovať proti každému, kto sa bude podieľať na fingovaných sobášoch. V príslušných prípadoch podáme obžalobu," povedala riaditeľka pohraničnej služby na severozápade Anglicka Jo Liddyová, podľa ktorej zatknutým hrozí až sedem rokov väzenia.

Ženám zadržaným v Boltone je 22 a 25 rokov, mužom 31, 36 a 41 rokov. U ženy zatknutej v Liverpoole vek polícia neuviedla. Dva regionálne denníky jej štátnu príslušnosť neuvádzajú, jeden ďalší ju označuje za Češku.

Podľa britskej tlače si gangy organizujúce fingované svadby môžu účtovať až 15 tisíc libier (približne 17 tisíc eur) za sobáš.

Britská polícia už vlani v júli zatkla v grófstve Yorkshire na severe Anglicka 14 ľudí z Nigérie, Slovenska a Českej republiky, ktorí sa údajne podieľali na fingovaných sobášoch Nigérijčanov so ženami z krajín Európskej únie.

Problémy nelegálneho prisťahovalectva sa v Británii stali v posledných mesiacoch horúcou témou vzhľadom k ekonomickej kríze a nadchádzajúcim parlamentným voľbám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu