Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na pobreží Nového Zélandu zahynulo 28 delfínov

Uhynuté delfíny
Uhynuté delfíny

WELLINGTON - Na odľahlej pláži v Novom Zélande sa márne pokúšali záchranári vrátiť do rozbúreného mora trápiace sa delfíny. Zahynulo či museli utratiť 28 z nich.

Informovala o tom agentúra AP. Záchranári našli na pláži deväť mŕtvych delfínov dlhoplutvých (Globicephala melas). Na ich vyplavené telá upozornil náhodný okoloidúci.

Záchranu ďalších 19 delfínov na pláži znemožnilo príliš rozbúrené more. "Za týchto podmienok sme nemali prakticky žiadnu možnosť, ako veľryby zachrániť," uviedol šéf záchranárov Brent Bevan. (Delfín dlhoplutvý sa radí medzi veľryby. - pozn. redakcie) "Zostávalo nám buď ich utratiť alebo nechať trpieť dva dni."

Uviaznutie veľrýb pri novozélandských brehoch nie je ničím výnimočným. Za posledný mesiac ide o štvrtý prípad, kedy museli ochrancovia prírody bojovať o ich život. Na miestnych plážach tento rok zahynulo už 140 jedincov a 76 z nich sa podarilo dostať naspäť do mora. Vedcom sa doteraz nepodarilo úspešne vysvetliť tento jav. Delfínovité veľryby zrejme zablúdili na ceste do teplejších vôd Tichého oceánu, v ktorých každý rok rodia mláďatá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu