Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Janukovyč víťazom, Tymošenková prehru neuznala

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Vodca ukrajinskej opozície Viktor Janukovyč je víťazom nedeľných prezidentských volieb, informovala dnes ústredná volebná komisia na svojej internetovej stránke. Po sčítaní 98,42 percenta odovzdaných hlasov Janukovyč získal 48,60 percenta, kým doterajšia premiérka Julia Tymošenková 45,81 percenta.

Tymošenková tak už svojho rivala nemôže predstihnúť. Zatiaľ ale odmietla uznať prehru, takže neistota okolo ďalšieho vývoja stále trvá.

Pozorovatelia OBSE označili voľby za kvalifikované, transparentné a čestné. Šéf pozorovateľskej misie OBSE Joao Soares vyhlásil, že hlasovanie bolo pôsobivou ukážkou demokratických volieb. Týmto jasným vyhlásením OBSE podľa agentúry AP zvýšila tlak na Tymošenkovú, aby prehru uznala. Očakáva sa, že Tymošenková sa k voľbám ešte dnes vyjadrí.

Janukovyč sa naopak už dnes skoro ráno vyhlásil za víťaza hlasovania. Tymošenková to však odmietla s tým, že "je príliš skoro robiť akékoľvek závery". Svojich stúpencov vyzvala, aby bojovali za každý hlasovací lístok.

Tlačová konferencia, ktorú Tymošenková pôvodne oznámila na 12:00 a potom ju odsunula na 16:00, bola preložená na utorok. Nie je však jasné, či premiérka chce uznať prehru a zablahoželať víťazovi, ako je to v demokraciách bežné. Podľa doterajších výsledkov sa 4,40 percenta hlasujúcich vyjadrilo proti obom kandidátom. To umožňuje ukrajinský volebný zákon.

Jeden z členov volebnej komisie oznámil, že komisia zatiaľ nemá žiadne informácie o rozsiahlych podvodoch, pred ktorými obe súperiace strany vopred varovali. Napriek tomu očakáva, že neúspešný kandidát na súde výsledky napadne. "V súlade s tradíciami ukrajinských volieb porazený nikdy prehru neprijíma," pripomenul ešte pred uzatvorením volebných miestností.

Ak bude Janukovyčovo víťazstvo oficiálne potvrdené, mohol by sa podľa agentúry AP v krajine obnoviť do veľkej miery vplyv Moskvy. Za súčasného vedenia sa Ukrajina snažila vytvárať úzke vzťahy so Západom. Prozápadne orientovaný doterajší prezident Viktor Juščenko, ktorý spoločne s Tymošenkovou viedol pred rokmi takzvanú oranžovú revolúciu, však minulý mesiac v prvom kole volieb hlavy štátu na celej čiare prepadol.

Podľa pozorovateľov nejde o to, že by Ukrajinci prestali podporovať politické a ekonomické ciele oranžovej revolúcie, ale skôr o to, že sú hlboko sklamaní tým, ako vedenie pri realizácii sľubovaných reformách sklamalo.

Volebná účasť v nedeľu prekročila 69 percent a bola tak asi o tri percentá vyššia ako v januárovom prvom kole.

Janukovyč je považovaný za stúpenca zblíženia sa s Ruskom a jeho volebnou základňou je priemyselný ukrajinský východ a južná časť krajiny osídlená rusky hovoriacim obyvateľstvom. V zahraničnej politike šéf Strany regiónov odmieta spojenie svojej krajiny s NATO a presadzuje "vyváženú" politiku voči Západu i Moskve.

Počas volebnej kampane, ktorá začala v polovici minulého októbra, Janukovyč vyzval na zavedenie ruštiny ako štátneho jazyka spolu s ukrajinčinuu, k dohode s Moskvou o spornej ruskej námornej základne v Sevastopole a k väčšej tolerancii k pôsobeniu ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Ruská agentúra ITAR-TASS v nedeľu napísala, že voľba Ukrajincov nepochybne otvorí novú kapitolu vo vzťahoch s Moskvou.

Ukrajinskí voliči počas kampane neprejavovali špeciálne náklonnosť k žiadnemu z oboch kandidátov. Hlasovanie však potvrdilo rozdelenie krajiny na dve polovice - západnej, bližšie európskym štandardom, a východnej, sympatizujúcej s Ruskom. Podľa mienky niektorých západných novinárov dnešná voľba znamená príklon k východnej variante a koniec éry oranžovej revolúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu