Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tymošenková: Janukovyč chce obsadiť úrad vlády

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Kandidáti na post ukrajinského prezidenta pokračujú vo vzájomnom osočovaní a obviňovaní aj tesne pred otvorením volebných miestností pre druhé kolo volieb. Tentoraz zaútočil tábor premiérky Julije Tymošenkovej, ktorá svojho rivala Viktora Janukovyča obvinila z plánov obsadiť v deň volieb budovu úradu vlády v centre Kyjeva .

Podľa vyhlásenia uverejneného na jej internetovej stránke, útok na budovu má uskutočniť päťtisíc mužov zo súkromnej bezpečnostnej služby z východu krajiny. Janukovyčova Strana regiónov tieto správy odmietla, píše portál kyivpost.com.

V nedeľu sa na Ukrajine uskutoční ostro sledované druhé kolo prezidentských volieb. Po tvrdej kampani plnej vzájomných obvinení a sobotňajšom volebnom moratóriu sa dnes ráno otvoria volebné miestnosti. Očakáva sa tuhý boj a tesný výsledok.

Či sa stane víťazom prozápadne orientovaná premiérka Julija Tymošenková, alebo proruský bývalý dvojnásobný premiér Viktor Janukovyč, si netrúfajú jednoznačne povedať ani znalci ukrajinskej politickej scény. Každopádne pôjde o súboj medzi priemyselným východom, ktorý stojí za Janukovyčom (59) a západom, ktorý podporuje o desať rokov mladšiu Tymošenkovú.

Tá síce v prvom kole ťahala za kratší koniec povrazu, v nedeľu však môže byť všetko inak. O tom, kto sa stane v poradím štvrtým ukrajinským prezidentom od získanie nezávislosti v roku 1991, rozhodne 37 miliónov registrovaných voličov.

Trojtýždňová predvolebná kampaň bola veľmi napätá a tvrdá. Situáciu vo štvrtok ešte vystupňoval odchádzajúci prezident Viktor Juščenko, ktorý podpísal zákon vytvárajúci priestor pre volebné manipulácie. Podľa neho totiž už nebude potrebné, aby na priebeh hlasovania v každej volebnej miestnosti dozerali zástupcovia táborov oboch kandidátov.

Tymošenková, ktorá Juščenka vyzývala, aby zákon nepodpisoval, v tejto súvislosti pohrozila zopakovaním oranžovej revolúcie spred piatich rokov. Tá ju vtedy vyniesla do čela krajiny spoločne s Juščenkom.

Porazeným vtedy po masívnych protestoch voči zmanipulovaným výsledkom volieb zostal Janukovyč. Ten si však ďalšiu porážku nepripúšťa. V prvom kole, ktoré sa konalo 17. januára, zvíťazil Janukovyč so ziskom 35,36 percenta, Tymošenková získala 25,02 percenta hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu