Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Rakúsku aj Taliansku zabíjala lavína

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠT/VIEDEŇ/BERLÍN - Rumunsko zasiahla snehová búrka a mnoho lokalít zostalo odrezaných od sveta. Doprava je ochromená aj v hlavnom meste Bukurešti a úrady zrušili na pondelok školské vyučovanie.

V Rakúsku zabila lavína bežkára (39), v Taliansku najmenej štyroch ľudí. Nemecko sužuje námraza, ktorá si vyžiadala mnohé zranenia. Informovali o tom dnes tlačové agentúry.

Snehové búrky v Rumunsku paralyzovali v mnohých regiónoch nielen cestnú dopravu, ale aj železničnú. Železnice museli zrušiť vyše 20 vlakov spájajúcich metropolu s miestami na juhovýchode krajiny. Obzvlášť postihnuté sú Calarasi, Ialomitsa, Giurgiu, Buzau a Braila. Blízko Prahovy uviazol v závejoch malý autobus vezúci dve desiatky detí. Celkom museli hasiči a armáda vyprostiť na cestách nad 160 ľudí.

Úrady museli uzavrieť veľkú časť diaľnice spájajúcu Bukurešť s čiernomorským prístavom Konstanca. Na juhozápade krajiny v župe Caraş-Severin popretŕhal sneh elektrické vedenie a niekoľko desiatok obcí sa ocitlo bez prúdu. Podľa meteorológov by sa situácia mala zlepšiť až v utorok.

V rakúskom Štajersku zahynul v noci na dnešok pod lavínou bežkár. Zosuv snehu ho zasiahol zrejme v čase, keď sa večer vracal z túry, záchranári ho ale našli až dnes a bez života. V Korutánsku bola dnes popoludní zo závalu uvoľnená ďalšia obeť - 28-ročný muž. Od začiatku februára je to už 11. obeť lavín v alpskej republike. Ďalšia desiatka osôb utrpela v lavinách zranenia, z toho tri ťažké.

Riziko lavín v Alpách sa v posledných dňoch zvýšilo, dnes bol doteraz platný tretí stupeň nebezpečenstva v niektorých regiónoch zvýšený na štvrtý z päťstupňovej škály. S rýchlym zlepšením situácie sa v najbližších dňoch nepočíta, napísala agentúra APA.

V talianskych Alpách si lavíny za víkend vyžiadali najmenej štyri obete. Dnes zahynul taliansky turista na Cimone di Palatina v benátskych Alpách, jeho kolega bol zo snehu vyslobodený so zraneniami. Pri Malcesine v blízkosti Gardského jazera bol dnes z lavínového poľa vyslobodený mŕtvy 17-ročný Talian. Sneh ho zasypal pri jazde na lyžiach mimo zjazdovky. Ďalšie dve obete si lavíny vyžiadali na iných miestach.

V Nemecku dnes spôsobili značné problémy predovšetkým poľadovice. Po odmäku z minulých dní prišli mrazy, ktoré vodu na cestách a chodníkoch zmenili opäť v ľad. Výsledkom bolo, že nemocnice museli dnes ošetriť oveľa viac zranených ako v iné dni. Napríklad na hamburskej klinike museli na zvládnutie počtu "obetí ľadu" privolať pohotovostného lekára naviac, napísala DPA.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu