Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tymošenková: Janukovyč je úbohý zbabelec

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Pondelňajšia predvolebná televízna debata pred druhým kolom ukrajinských prezidentských volieb mala len jednu účastníčku - premiérku Juliu Tymošenkovú. Expremiér Viktor Janukovyč, ktorý si s ňou v nedeľňajších voľbách zmeria sily, prísť odmietol.

"Bola by som nerada, ak by sa prezidentom tejto krajiny stal takýto úbohý zbabelec," reagovala na jeho neprítomnosť Tymošenková. V nadchádzajúcom súboji s Janukovyčom si verí: "Ktokoľvek vyhrá v tejto debate, vyhrá aj v prezidentských voľbách," vyhlásila ironicky hľadiac na prázdne miesto, ktoré malo patriť Janukovyčovi. K prázdnemu miestu sa každých niekoľko minút počas Tymošenkovej monológu obracala aj kamera.

Janukovyčovi podľa analytikov jeho poradcovia priamu konfrontáciu s oveľa rečnícky zdatnejšou súperkou neodporučili. Podľa oficiálneho vyhlásenia, ktoré poskytol jeho tím, má expremiér na starosti dôležitejšie veci ako diskutovať s Tymošenkovou.

Janukovyčov volebný tím musel vyvracať aj tvrdenia, že má pripravených bitkárov, ktorých by mal využiť na porazenie Tymošenkovej stúpencov. "Tymošenková šíri fámy o akýchsi bitkároch. My však dobre vieme, akú hodnotu majú Tymošenkovej vyjadrenia, takže im nevenujeme vôbec žiadnu pozornosť," povedala v pondelok hovorkyňa a poslankyňa Janukovyčovej Strany regiónov Ganna Germanová.

Tymošenková v nedeľu obvinila Janukovyča, že pripravuje počas druhého kola prezidentských volieb provokácie a chystá sa zmanipulovať jeho výsledky. "Rekreačné zariadenia v okolí Kyjeva sú plné bitkárov, ktorí sú pripravení chopiť sa moci akýmkoľvek spôsobom," tvrdí Tymošenková.

Janukovyčova strana sa pokúsila zmanipulovať výsledky prezidentských volieb v roku 2004, čo však vyvolalo masové protesty verejnosti, známe ako Oranžová revolúcia. Tá spôsobila pád vtedajšieho proruského režimu a pomohla k moci Tymošenkovej a odchádzajúcemu prezidentovi Viktorovi Juščenkovi.

Vtedajšie proruské vedenie krajiny posielalo v roku 2004 proti prozápadným demonštrantom do ulíc robotníkov podgurážených alkoholom. "Pamätáme sa, čo sa stalo v roku 2004. Janukovyč sa odvtedy nezmenil, nezmenili sa jeho metódy ani štýl jeho politiky," vyhlásila v nedeľu Tymošenková.

V prvom kole ukrajinských prezidentských volieb, ktoré sa konalo predminulú nedeľu, zvíťazil Janukovyč so ziskom 35,36, Tymošenková získala 25,02 percenta hlasov. Podľa ukrajinských politológov však ani tak veľký rozdiel medzi oboma kandidátmi ešte nemusí nič znamenať a druhé kolo volieb môže byť ešte napínavé. Na Tymošenkovej stranu by sa totiž mala v nedeľu pridať prevažná väčšina voličov tých kandidátov, ktorí do druhého kola nepostúpili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu