Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kiteboardista útok žralokov neprežil

Stephen Howard
Stephen Howard

MIAMI – Florida má po piatich rokoch prvú obeť žralokov. Keď záchranári našli amerického kiteboardistu Stephena Howarda Schafera (38), dravce ešte okolo neho krúžili. Muža vytiahli z vody živého, ale neskôr zomrel v nemocnici v Miami.

Skúsený športovec Stephen Howard Schafer musel pri útoku žralokov zúfalo bojovať o svoj život. Keď sa k mužovi dostali záchranári, všade bolo veľa krvi. Veslom odohnali žraloky a Stephena dopravili na breh. Napriek tomu, že bol ešte na žive, neskôr v nemocnici podľahol zraneniam.

Žraloky muža pohrýzli do pravého stehna a zahryzli sa mu aj do zadnej časti tela. Pri pitve sa ukázalo, že mal aj modriny na rukách, pravdepodobne od bitky, keď sa snažil dravcov zahnať.

Kiteboardisti, na rozdiel od surfistov, majú svoje dosky pevne pripevnené k nohám a pohybujú sa na vode pomocou plachty - ťažného draka.

Podľa amerického experta Georga Burgessa sú útoky žralokov zriedkavé. Na Floride ich od roku 1690 evidujú 1032 a len päťdesiat z nich sa skončilo tragicky.

Florida máva tradične najviac prípadov žraločích útokov, ale vo veľkej väčšine sú následky porovnateľné s pohryznutím psa. Posledný smrteľný útok žraloka tu zaznamenali v roku 2005. Dievča (14) z Louisiany napadli žraloky asi 100 metrov od pobrežia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu