Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žraloky biele útočia podobne ako sérioví vrahovia

biely žralok
biely žralok

BRATISLAVA - Veľké biele žraloky majú niečo spoločné s ľudskými sériovými vrahmi - neútočia náhodne, vyberajú si určité obete. Informovala o tom štúdia, ktorú dnes zverejnila webová stránka Journal of Zoology.

Žraloky sa držia pozadu a pozorujú z primeranej vzdialenosti, lovia strategicky a dokážu sa poučiť z predchádzajúcich loveckých pokusov. "Ide o určitú stratégiu," uviedol spoluautor štúdie Neil Hammerschlag z University of Miami, ktorý pozoroval 340 útokov žralokov bielych v blízkosti Seal Island na juhu Afriky.

Žraloky sa držia za svojou obeťou približne 90 metrov - dosť blízko na to, aby ju videli, ale príliš ďaleko na to, aby ich obeť zbadala a vyľakala sa. Útočia zdola, keď nie je silné svetlo a majú radi mladé a osamotené obete. Snažia sa útočiť, keď na blízku nie je žiaden iný žralok a dokážu sa poučiť zo svojich predchádzajúcich skúseností. Rozdiel medzi veľkými bielymi žralokmi a sériovými vrahmi je však v motíve.

Na rozdiel od ľudí útočia, aby sa najedli a prežili, nie pre vzrušenie. Štúdia sa zamerala len na jednu geografickú oblasť, ale vedecký tím predpokladá, že lovecké princípy sú rovnaké aj na iných miestach. Ak by sa vedcom podarilo určiť stratégiu lovu žralokov bielych, bolo by možné aj vyhýbať sa miestam, kde by mohli zaútočiť, uviedol Hammerschlag.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu