Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezident sa priznal k nemanželskému dieťaťu

Prezident Jacob Zuma s manželkami Zobraziť galériu (2)
Prezident Jacob Zuma s manželkami (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG – Juhoafrický prezident Jacob Zuma (67) sa priznal k dieťaťu so ženou, ktorá nie je ani jednou z jeho troch legitímnych manželiek. Odhalenie Zumovho dvadsiateho potomka v miestnej tlači spôsobilo značný rozruch a kritiku opozície, podľa ktorej ide prezident v krajine sužovanej AIDS zlým príkladom, píše agentúra AP.

Správu o nemanželskom dieťati Zumu priniesol v nedeľu denník Sunday Times. Prezident má údajne od októbra 2009 dcéru so Sononou Khozaovou (39), dcérou jeho priateľa, predsedu výboru organizujúceho tohtoročné MS vo futbale. Správa vyvolala vlnu nevôle najmä v dôsledku vládnej kampane boja proti AIDS, ktorá nabáda k bezpečnému sexu a používaniu prezervatívov. Podľa predstaviteľa jednej z opozičných strán by sa dokonca Zuma rovnako ako golfista Tiger Woods mal liečiť zo závislosti na sexe.

Prezident sa k odhaleniu prvýkrát vyjadril v stredu. "Je podlé tvrdiť, že som zmenil alebo nejakým spôsobom ohrozoval vládne stanovisko ohľadom boja s HIV a AIDS," uviedol Zuma v písomnom vyhlásení. "Vo vládnej kampani nehodlám robiť kompromisy. Naopak, zintenzívnime naše úsilie o lepšiu prevenciu, starostlivosť a výskum a budeme sa naďalej snažiť zbaviť chorých stigiem spojených s chorobou," dodal.

Zuma sa k dieťaťu priznal a jeho matke zaplatil bližšie nešpecifikované výživné. Tlačový hovorca jeho strany ďalej uviedol, že mohlo ísť o určitý druh pytačiek, "pri ktorých sa môže stať všeličo". Zuma patrí v JAR k veľmi obľúbeným politikom pre svoje nenútené vystupovanie, populistické tendencie a aj vďaka tomu, že podľa niektorých obdivovateľov zosobňuje africké tradície. Uznanie si vydobyl aj za svoju angažovanosť v boji proti AIDS po tom, čo odstúpil od zastaraných praktík svojho predchodcu Thaba Mbekiho, ktorý je podľa kritikov zodpovedný za veľa zbytočných úmrtí.

Niektorým kritikom však vadí Zumov milostný život, rovnako ako samotná polygamia, ktorá podľa servera BBC rozdeľuje aj juhoafrickú spoločnosť. Pre mnoho Juhoafričanov totiž polygamia narúša rovnosť medzi mužmi a ženami. Opoziční politici boli ale zatiaľ vo svojich komentároch veľmi opatrní zo strachu, aby neboli obvinení z podnecovania kultúrnej neznášanlivosti.

Zuma bol ženatý celkom päťkrát, v súčasnosti má tri zákonné manželky a jednu ďalšiu snúbenicu. Posledný odhalený potomok je Zumovo dvadsiate dieťa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu