Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Väčšina Rusov nemá opicu, ale otravu alkoholom!

Oslavy nového roka v Moskve
Oslavy nového roka v Moskve

MOSKVA - Väčšina Rusov si pletie opicu z vítania Nového roka s otravou alkoholom. Tvrdí to hlavný expert ruského ministerstva zdravotníctva na návykové látky Jevgenij Brjun.

"Opicou trpia len dve percentá populácie. Toľko totiž býva alkoholikov vo všetkých krajinách, kde sa voľne predáva alkohol. Zvyšok býva intoxikovaný," vyhlásil.

Postihnutým radí nevyrážať klin klinom, teda nenaliať si ráno opäť vodku, ale radšej konzumovať kyslasté nápoje či ovocné džúsy, čaj s citrónom alebo kefír. Rovnako tiež silné vývary alebo kapustovú polievku.

Podľa experta však pätina až tretina z približne 140 miliónov Rusov holduje alkoholu až príliš. Väčšina údajne pije s mierou a celkovo sa tak v Rusku nepije ani viac, ani menej ako inde vo svete. Aj keď možno sa ruské sviatky oslavujú o niečo dôkladnejšie.

Ešte pred Silvestrom experti na trh liehovín odhadovali, že novoročným sviatkom medzi Kamčatkou a Kaliningradom padne za obeť miliarda fliaš, hlavne piva, vodky a šampanského. Koniec koncov, na príchod Nového roka si možno v Rusku pripíjať až jedenásťkrát, toľko je totiž v krajine časových pásiem. A novoročné sviatky trvajú celých desať dní - podľa zlých jazykov vraj preto, aby sa stihlo vytriezvieť.

Bilancia novoročných osláv ešte nie je úplná, ale podľa úradov počas posledných 24 hodín vypuklo v Rusku skoro 600 požiarov, pri ktorých zahynulo 67 ľudí, ďalších 77 sa podarilo zachrániť. Na odhady ďalších škôd je ešte skoro. Pacientov v delíriu totiž býva podľa profesora Alexandra Nemcova najviac medzi 5. až 7. januárom.

Problém predstavuje nielen množstvo vypitého alkoholu, ale aj jeho kvalita. V Rusku, najmä na severe a na východe krajiny, sa totiž často pije aj nekvalitná, podomácky pálená vodka alebo technický lieh. Nový rok priniesol do ruských obchodov aj úradne stanovenú minimálnu cenu vodky, takže za pollitrovú fľašu má odteraz štát najmenej 89 rubľov (asi dve eurá). Experti však predpokladajú, že aj tento rok bude pokračovať minuloročná tendencia poklesu predaja piva a vzostup odbytu najlacnejších vodiek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu