Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Česku pre silné mrazy popraskali koľajnice

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA/OSTRAVA - V Moravskosliezskom kraji ráno padali teplotné rekordy. Napríklad v Mošnove meteorologické stanice namerali mínus 23,3 stupňa. Mrazy v noci na dnes narušili aj koľaje v úseku medzi Nymburkom a Lysou nad Labem na trati Praha - Nymburk, zjazdná zostala len jedna koľaj. Informoval o tom hovorca Českých dráh Ondřej Kubala.

Regionálne vlaky na tejto trati majú meškanie od 15 do 45 minút. Dráhy z tejto trate odkláňajú niektoré rýchliky, uviedol. Podľa hovorcu Správy železničnej dopravnej cesty Pavla Hallu sú obdobné problémy na trati medzi Prahou a Berounem. "V úseku Nymburk - Lysá nad Labem je zjazdná len jedna traťová koľaj. Z dôvodu silných mrazov dochádza k prerušeniu celistvosti koľaje," povedal Kubala.

K absolútnemu rekordu sa ale dnešné mrazy zďaleka nepriblížili, uviedla pracovníčka Českého hydrometeorologického ústavu v Ostrave-Porube Eva Auxtová. Podľa nej ide o doposiaľ najchladnejšie dni poslednej zimy. "V dlhodobom hodnotení ale môžeme povedať, že boli i chladnejšie a tieto teploty sú pre január normálne," povedala.

"V roku 1929, kedy bola veľmi chladná zima, bolo v kraji až mínus 37 stupňov. Túto teplotu namerali napríklad ve Vítkove v Opavskom kraji či v Klimkoviciach neďaleko Ostravy," doplnila hydrometeorologička s tým, že napríklad v zlínskom Valašskom Meziříčí bolo vtedy mínus 40.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu