Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Poľsku 16 obetí a mráz -30, v Bulharsku -29

V Bulharsku bolo ráno -29 stupňov Celzia
V Bulharsku bolo ráno -29 stupňov Celzia (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/SOFIA - Poľsko v posledných dňoch trápia silné mrazy, v noci na dnes na niektorých miestach na východe krajiny teplota klesla pod mínus 30 stupňov Celzia. Len cez víkend si vyžiadali 16 ľudských životov. Okolo osemtisíc domácností na juhu Poľska je už dva týždne bez dodávok elektriny. V Bialystoku na severovýchode Poľska teplota pri zemi klesla na mínus 34 stupňov, vo Varšave bolo ráno menej ako mínus dvadsať stupňov.

Podľa informácií policajného riaditeľstva od začiatku novembra kvôli podchladeniu zomrelo skoro 180 ľudí, takmer 80 obetí si mrazy zatiaľ vyžiadali za január, v noci zo soboty na nedeľu len kilometer od domova umrzol trinásťročný chlapec z Rymanówa na juhovýchode Poľska. Počas tohto týždňa sa má trochu otepliť, mrznúť ale neprestane a do toho začne znova snežiť.

V niekoľkých dedinách severne od Krakova tisíce ľudí už dva týždne trávia večery pri sviečkach, tí z nich, ktorí majú elektrické kúrenie, mrznú. V tamojších obchodoch idú veľmi dobre na odbyt deky a agregáty. Ľudia si však sťažujú, že tovar, ktorý im pomáha prežiť, ako sú batérie, niekoľkonásobne zdraželi. Energetikom pri odstraňovaní porúch na vedení pomáhajú hasiči aj vojaci. Na juhu sa vedenia popretŕhali kvôli námraze, inde na ne popadali stromy, problémom sú ale aj staré drevené stĺpy, ktoré sa pod váhou ľadu a snehu lámu.

V niektorých mestách sa ľudia môžu zohriať pri železných košoch s tlejúcim koksom. Napríklad v Katoviciach sa takéto ohrievače objavujú na staniciach električiek a autobusov, keď je chladnejšie ako desať stupňov Celzia pod nulou. V Krakove stoja aj na miestach, kde sa zhromažďujú bezdomovci.

Arktické počasia hlási aj Bulharsko. Na severe krajiny dnes ráno teploty klesli až na mínus 29 stupňov. Od piatku kvôli mrazom zomreli najmenej traja ľudia. Podľa bulharských úradov sú medzi nimi dvaja bezdomovci a starý muž, ktorý sa cez víkend vydal do snehovej víchrice. O život prišli podľa tlače aj dvaja chorí, ktorých sanitky kvôli nezjazdným vozovkám nemohli previezť. Stav pohotovosti trvá na východe krajiny v oblasti Varny, ktorý od zvyšku sveta v piatok odstrihli snehové víchrice. Vo veľkých mestách na severovýchode dnes uzavreli školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu