Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Mrazy v Európe majú ďalšie desiatky obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA/SOFIA/BERLÍN - Asi 20 ľudí umrzlo za jeden deň v Poľsku a Rumunsku. V oboch krajinách teploty klesli na - 30 stupňov Celzia. Nezvyklé mrazy panujú aj v Bulharsku, kde sa ortuť teplomera dostala aj pod hranicu - 25 stupňov. Masy snehu opäť zabíjali v Číne. Pod snehom sú dva grécke ostrovy.

V Poľsku umrzli prevažne bezdomovci vo veku od 35 do 60 rokov. Väčšina z 212 obetí tohtoročnej tuhej zimy je na juhu a na východe krajiny. Asi 5000 domácností na juhu Poľska bolo ráno bez prúdu, niektoré z nich už niekoľko dní. Dôvodom sú poškodené drôty elektrického vedenia, ktoré nevydržali váhu snehu a ľadu.

Gazeta Wyborcza informovala, že na niektorých miestach Varšavy zamrzli bankomaty. Problémy sú aj s parkovacími automatmi, tlačia nečitateľné lístky. Vlna mrazov v Rumunsku za posledný týždeň pripravila o život 33 osôb. V centrálnych oblastiach krajiny teploty klesli až na - 32 stupňov Celzia. V Bukurešti záchranári hľadali v uliciach bezdomovcov, aby ich previezli do mestských zariadení a uchránili pred mrazom.

Rumunsko zvýšilo dovoz plynu z Ruska. Na severozápade Bulharska namerali - 25,5 stupňa Celzia. V niektorých regiónoch vypadáva elektrina, pretože je zapnutých veľa vykurovacích telies. Na desiatkach bulharských škôl prerušili vyučovanie, v budovách sa nedá poriadne zakúriť.

Chladné počasie panuje aj v Grécku. V meste Orestiada na hraniciach s Tureckom namerali - 13 stupňov. Mráz trápi aj pohraničie s Albánskom a Bulharskom. Grécke ostrovy Thassos a Samothraki sú pod snehom. V Nemecku, kde najnižšie teploty na severovýchode klesli na - 20 stupňov, si tohtoročná zima zatiaľ vyžiadala životy 14 bezdomovcov. Ide údajne o najhoršiu bilanciu od zimy z rokov 1996 a 1997, kedy ich zomrelo 25.

Mrazy komplikujú aj vodnú dopravu. V pondelok večer ju zastavili na Labe medzi Hamburgom a Geesthachtom. Priamo v hamburskom prístave síce na rieke plávajú ľadové kryhy, ale lodná doprava funguje bez obmedzenia. Situácia sa opäť zhoršila v oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny. O život prišlo najmenej 13 ľudí. Viac ako 7000 domov sa pod snehovými masami zrútilo, ďalších 22000 je poškodených. V regióne sa míňajú zásoby obilia a paliva, hladuje približne 3,7 milióna domácich zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu