Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Obama, Bush a Clinton žiadajú o peniaze pre Haiti

Barack Obama, George Bush a Bill Clinton
Barack Obama, George Bush a Bill Clinton

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes požiadal verejnosť o finančnú pomoc obetiam zemetrasenia v Haiti spoločne so svojimi predchodcami z Bieleho domu Georgeom Bushom mladším a Billom Clintonom. Dodal, že okamžitá pomoc zdevastovanému karibskému ostrovu je nesmierne náročnou operáciou.

"Prezidenti Bush a Clinton pomôžu Američanom, aby prispeli svojim dielom, pretože reagovať na katastrofu je povinnosťou nás všetkých," povedal Obama novinárom na záhrade pred Bielym domom. "V týchto ťažkých chvíľach je Amerika zjednotená."

Bush s Clintonom sa na Obamovu žiadosť spojili pre vytvorenie internetových stránok www.clintonbushhaitifund.org, prostredníctvom ktorých môžu ľudia finančne prispieť obetiam haitského zemetrasenia. "To najlepšie, čo môžu americkí občania pre Haiti urobiť, je poslať finančnú pomoc," uviedol Bush. Clinton sa do projektu zapojil ako splnomocnenec OSN pre Haiti.

Obama uviedol, že Spojené štáty sú na Haiti zapojené do jednej z najväčších humanitárnych akcií vo svojej histórii. Okamžitá a účinná pomoc stovkám tisícom haitanov je vraj ale nesmierne náročnou operáciou.

Podľa haitskej vlády zabilo utorkove zemetrasenie stotisíc až dvestotisíc ľudí. Zatiaľ sa celkom našlo okolo päťdesiattisíc tiel, ďalšie tisíce obetí sú pod troskami. Medzi pozostalými obyvateľmi, ktorí niekoľko dní po katastrofe trpia nedostatkom vody, potravín a ďalších základných potrieb, panuje veľké napätie kvôli väznucím dodávkam humanitárnej pomoci.

Zasiahnutú metropolu Port-au-Prince dnes navyše na niekoľko minút vydesili následné otrasy o sile 4,5 Richterovej stupnice. Nové škody však neboli hlásené. Americká vláda prisľúbila zatiaľ finančnú pomoc Haiti vo výške sto miliónov dolárov. Niekoľko miliónov sa vybralo prostredníctvom SMS správ. Angažujú sa aj charity a humanitárne organizácie z celého sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu